ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова НСЖУ Томіленко назвав законопроєкт про дезінформацію атакою на свободу слова

Спілка журналістів України розкритикувала запропонований проєкт закону.

Голова НСЖУ Томіленко назвав законопроєкт про дезінформацію атакою на свободу слова
Фото: nsju.org

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко назвав законопроєкт про дезінформацію серйозною атакою на свободу слова.

На своїй сторінці у Facebook він зробив офіційну заяву, зазначивши, що законопроєкт Мінкультури націлений на встановлення контролю влади над українськими медіа.

"Цю ініціативу ми вважаємо серйозною атакою на свободу слова і грубим втручанням у журналістську діяльність. Пропонуємо уряду припинити обговорення і просування настільки конфліктного законопроєкту, який зазнає критики і українських журналістів, національних медійних організацій, і міжнародної спільноти", - йдеться у зверненні.

НСЖУ закликає журналістські і громадські організації не брати участі в доопрацюванні цього документа. Зазначено, що законопроєкт не дає ефективних інструментів боротьби з російською пропагандою, а посилює тиск на українські ЗМІ.

"Пропонується, по суті, розділити журналістів на два ґатунки - так званих професійних і просто журналістів. Вважаємо цю ідею ганебною і дискримінаційною. Ліцензування журналістської професії владою неприпустиме", - зазначив Томіленко.

Також він написав, що передбачене створення інституту Уповноваженого з питань інформації може призвести до цензури та боротьби з критикою влади в ЗМІ за гроші платників податків.

Крім того, журналісти, які не ввійдуть до Асоціації професійних журналістів, не зможуть отримати акредитацію в парламент чи Офіс президента. Якщо на журналістів нападуть або почнуть їм погрожувати, поліція не зможе відкрити провадження за "профільними" статтями, що означає ослаблення захисту медійників.

Також законопроєкт передбачає кримінальну відповідальність від дуже високих штрафів до ув'язнення. При цьому за побиття журналіста покарання менше, ніж пропонується за дезінформацію.

НСЖУ запропонувала кілька інструментів для боротьби з дезінформацією, серед яких - ввести прозору і просту процедуру реєстрації, щоб уникнути проблеми вебсайтів, що видають себе за медіа, і призначити уповноваженого для захисту журналістів, який не буде миритися із цькуванням журналістів.

Нагадаємо, законопроєкт "Про протидію дезінформації" пропонує ввести поняття "професійний" журналіст. Також проєкт закону передбачає введення Індексу довіри ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram