ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура деталізувала підозру голові правління Укрексімбанку

Олександра Гриценка звинувачують у злочинних діях на користь Курченка, Арбузова для забезпечення інтересів Ложкіна, Порошенка, Філатова.

Прокуратура деталізувала підозру голові правління Укрексімбанку
Александр Гриценко
Фото: Укринформ

Голова правління державного Укрексімбанку Олександр Гриценко проходить у справі №12013220540000400 від 31.01.2013 за фактом створення в лютому 2010-го року колишнім президентом Віктором Януковичем і його оточенням злочинної організації і звинувачується у сприянні зняття арештів з депозитів і застав за виданим банком кредитом на $160 млн на придбання "Українського Медіа Холдингу".

Про це йдеться в повідомленні Генпрокуратури, передає "Інтерфакс-Україна".

"Намагаючись забезпечити інтереси ексголови Адміністрації президента і ексвласника УМХ Бориса Ложкіна, президента України у 2014-2019 роках Петра Порошенка, ексзаступника голови АП Олексія Філатова й колишнього першого віцепрезидента УМХ Григорія Шверка, Гриценко у вересня 2014 року вирішив використовувати свої службові повноваження всупереч інтересам державного банку для стягнення на його користь активів групи компаній УМХ і заставного майна на суму $506 млн, тим самим приєднався до злочинної організації", - заявила прокурор у суді з обрання Гриценкові про запобіжного заходу.

За її словами, ідеться про один з епізодів справи нібито легалізації $406 млн експершим віцепрем'єром Сергієм Арбузовим, ексголовою Міндоходів Олександром Клименком і бізнесменом Сергієм Курченком шляхом придбання холдингу УМХ.

"Реалізуючи злочинні наміри, в другій половині 2012 року Арбузов і Курченко, діючи за попередньою змовою з Януковичем, Клименком та іншими учасниками злочинної організації, запропонували Ложкіну й іншим бенефіціарним власникам групи компаній УМХ сприяти злочинній організації Януковича і взяти участь у легалізації належних їй коштів - понад $406 млн - шляхом складання низки угод про купівлю групи компаній УМХ", - стверджує прокурор.

За її словами, Ложкін та інші бенефіціари УМХ достовірно знали з різних джерел про участь Арбузова, Клименка, Курченка й інших осіб у складі злочинної організації та здійснення ними злочинів проти держвласності.

За даними слідства, в рамках угоди ТОВ "Ветеко Медіа Інвест" отримало в державному Укрексімбанку за договором від жовтня 2013 року кредит $160 млн, забезпеченням якого були депозити на $50 млн і казначейські зобов'язання на $50 млн, нерухомість і обладнання, а без твердого забезпечення залишалася сума $45,27 млн.

Сторона звинувачення вказала, що у 2014 році суд з ініціативи Генпрокуратури арештував зазначені депозити і казначейські зобов'язання, а в середині серпня того року Гриценко став головою правління.

"Намагаючись продовжити реалізацію плану легалізації коштів злочинної організації, а також для недопущення обігу належних їй активів у розмірі $506 млн на користь Укрексімбанку, в серпні 2014 року Курченко запропонував... Шверку продовжити реалізацію попередньо узгодженого злочинного плану спільно з Ложкіним, Філатовим з відома і за погодженням з президентом України Порошенком", - заявила прокурор. За версією слідства, за це Курченко запропонував передати право власності на "Наше Радіо".

За словами прокурора, вищевказані учасники вирішили схилити до участі в злочині Гриценка і працівників Генпрокуратури. "Намагаючись забезпечити інтереси Ложкіна, Порошенка, Філатова і Шверка, Гриценко у вересні 2014 року вирішив використовувати свої службові повноваження всупереч інтересам державного банку для стягнення на його користь активів групи компаній УМХ і заставного майна на суму $506 млн, тим самим приєднався до злочинної організації", - стверджує прокурор. Вона вважає, що тим самим він діяв на користь Курченка, Арбузова й інших учасників злочинної організації.

Нагадаємо, Гриценка затримали співробітники СБУ за дорученням Генпрокуратури 16 листопада в Києві. Печерський райсуд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 3 млн гривень без арешту, хоча прокуратура просила 100 млн гривень і взяття під варту.

Після затримання Гриценка наглядова рада Укрексімбанку вирішила провести конкурс на нового голову правління. Гриценка призначили на посаду голови правління Укрексімбанку 1 серпня 2014 року. Гриценко замінив на цій посаді Віталія Білоуса, який очолював Укрексімбанк з початку 2013 року. Усі повноваження він отримав 15 серпня 2014 року безстроково.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram