ГоловнаСуспільствоЖиття

Більшість українців проти надання особливого статусу Донбасу, - опитування Центру Разумкова

Початок офіційних переговорів України з окупантами ОРДЛО підтримало 41,5% опитаних.

Більшість українців проти надання особливого статусу Донбасу, - опитування Центру Разумкова
Фото: EPA/UPG

56% українців не підтримують надання і закріплення в Конституції України особливого статусу Донбасу. Про це свідчить опитування соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 9 жовтня 2019 року.

Підтримали надання особливого статусу Донбасу 26% опитаних. Ідею запровадження в Україні федеративного устрою не підтримують 63% респондентів, підтримують - 17%.

Оцінюючи ситуацію на Донбасі, 40% респондентів, вважають, що на сході йде війна між Україною і Росією, ще 20% - що там відбувається сепаратистський заколот, підтриманий Росією, 15% поділяють думку, що на сході України відбувається громадянська війна, 7% - війна між Росією і США, і 7%, що на сході України відбувається боротьба за незалежність Донецької і Луганської народних республік.

Що стосується політичного майбутнього територій ОРДЛО, то 56% громадян України хотіли б їх повернути до складу Донецької та Луганської областей України на тих самих умовах, які були раніше. 13,5% хочуть, щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності, 10% - щоб ці території утворили автономію в складі України, 3% - щоб ці території відділилися від України і стали незалежними державами, 3% - щоб ці території відділилися від України та увійшли до складу РФ.

Згідно з дослідженням, встановлення миру на Донбасі у силовий спосіб підтримують 23,5% громадян (проти - 52%). 12% підтримали б відділення територій, зайнятих терористами "ДНР" і "ЛНР", від України (не підтримують - 73%) і лише 10% підтримали б визнання Криму російським в обмін на звільнення Донбасу (не підтримують - 70%).

Початок офіційних переговорів України з окупантами ОРДЛО підтримує 41,5% опитаних українців, не підтримує - 39%.

Також 47% опитаних не підтримують налагодження торгово-економічних, фінансових контактів з "ДНР" і "ЛНР" (підтримують - 36%). 44% респондентів не підтримали ідеї припинення фінансування територій ОРДЛО (виплату пенсій, зарплат і под.), підтримали - 33%.

Заради досягнення миру на Донбасі, українці проти таких компромісів, як-от: амністія всім, хто брав участь у бойових діях - не підтримують 59%, підтримують - 18%; відмова від євроінтеграції - не підтримують 59%, підтримують - 19%; надання російській мові статусу другої державної - не підтримують 56%, підтримують - 29,5%; відмова від перспективи членства в НАТО - не підтримують 54%, підтримують - 25%.

Усього було опитано 2015 осіб, віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники України, Росії, ОБСЄ і ватажки терористів Донбасу підписали так звану "формулу Штайнмаєра".

Проти її реалізації виступила низка українських політсил, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська облради, а бойовики "ДНР" і "ЛНР" почали висувати Україні умови для місцевих виборів.

Крім того, у різних містах України проходили акції "Ні капітуляції!", серед інших і в Києві, де на Майдані Незалежності зібралося близько двох тисяч людей.

Водночас Франція, Німеччина і Велика Британія привітали підписання "формули Штайнмаєра" і визнали це прогресом на шляху до врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

3 жовтня президент Володимир Зеленський звернувся до українців через "формулу Штайнмаєра" та запевнив, що "зрада скасовується".     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram