ГоловнаСуспільствоЖиття

Екологи виявили у Чорному морі "неймовірно високу концентрацію сонцезахисного крему"

У морі знайшли також пестициди і ліки.

Екологи виявили у Чорному морі "неймовірно високу концентрацію сонцезахисного крему"

Міжнародна група екологів за результатами досліджень за останні два роки виявила у Чорному морі такі забруднюючі речовини, як пестициди, сонцезахисний крем, знеболюючі та інші медикаменти.

Про це розповіла учасник проекту ЄС - Програма розвитку ООН "Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи" Олена Марушевська, пвідомляє Крим.Реалії.

"Ми знайшли пестицид ДДТ, який давно заборонений, але як і раніше залишається у морській воді у великій концентрації. Окрім того, дуже багато ліків - ібупрофен, антибіотики. Усі ліки, які ми використовуємо, не піддаються очищенню у стічних водах і теж потрапляють у Чорне море. Також ми виявили неймовірно високу концентрацію сонцезахисного крему у центрі моря", - розповіла еколог.

Олена Марушевська додала, що команда дослідників також виявила сліди розчинених у морській воді антидепресантів поблизу країн, де люди частіше їх використовують. За словами еколога, концентрація інших шкідливих речовин, на зразок ртуті, перевищує пороги токсичності, тобто може бути небезпечна не тільки для морського життя, а й для людини.

Раніше повідомляли, що кількість морського сміття у Чорному морі майже вдвічі перевищує аналогічну цифру для Середземного моря. 83% морського сміття, знайденого у Чорному морі, становить пластик.

Нагадаємо, у червні 2019 року був помічено аномальний розвиток водоростей у Чорному морі, яке могло привести до наявності у морській воді небезпечних речовин і мікробіологічних організмів.

У зв'язку з цим Держслужба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів рекомендувала утриматися від купання у морі в Одесі й області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram