ГоловнаСуспільствоЖиття

Супрун заступилася за лайливу лексику

Слова на "б" або "с" не замінять якісної анестезії, але дослідження показали ефективність лайок в зменшенні болю.

Супрун заступилася за лайливу лексику
Фото: Макс Требухов

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун відреагувала на законопроект Ольги Богомолець "Про дематюкацію мови".

"Іноді буває так, що деякі народні депутати відчувають себе абсолютно забутими і нікому не потрібними. Тому, щоб хоч якось привернути до себе увагу, вони пишуть законопроекти, які підходять скоріше Північній Кореї, ніж сучасній європейській державі. Наприклад, пропонують заборонити матюкатися", - написала вона в фейсбуці і привела аргументи на захист ненормативної лексики.

Супрун заявила, що влучно і точно застосована лайка, яка описує наше ставлення до ситуації і не спрямована на те, щоб образити співрозмовника, корисна для здоров'я.

"Якщо ми реагуємо нецензурною лексикою на складну неприємну ситуацію, а не на людину, то відчуваємо полегшення. У цьому випадку наше обурення новинами, біль під час тренування, травми, тривожність, здивування або переляк знаходять миттєвий і досить влучний вислів, на що мозок реагує виділенням ендорфінів. Ці нейромедіатори беруть участь в знеболюванні або задоволенні. Слова на "б" або "с" не замінять якісної анестезії, але дослідження показали ефективність лайок в зменшенні болю, посилення серцебиття і підвищення больового порогу. Якщо нам важко і ми одним словом це висловили, мозок це сприймає як запуск програми захисту і нападу - "тримайся!"", - пояснила глава МОЗ.

Серед аргументів "за" мати Супрун зазначила, що:

  • Розуміти і висловлювати свої емоції - корисно для здоров'я і спілкування. Спостереження за людьми, які прожили понад сто років, показало, що, крім інших факторів, довгожителів об'єднує вільне вираження своїх емоцій. А ось тривале пригнічення емоцій, замість їх прояви (так зване репресивне освоєння емоцій) пов'язано з високою захворюваністю на рак і гіпертонію.
  • Крім цього, люди, які повинні на роботі усміхатися клієнтам, після роботи частіше напиваються - постійне приховування справжніх емоцій і примус до позитиву виснажує психіку.
  • Застосування мату в спілкуванні в багатьох випадках вказує на близькість людей і хороший емоційний контакт між ними. Коли колеги починають між собою матюкатися, значить, вони стали командою.

Важливо, що матом потрібно користуватися в найпотрібніший момент, а не розмовляти постійно. Інакше мозок звикає і перестає сприймати лайку як щось екстраординарне, зазначає Уляна Супрун. Вона вважає, що викорінювати слід пасивну і активну агресію, дискримінацію, штампи, але не ненормативну лексику як таку.

"А найкраща турбота про українську мову - це спілкуватися і творити на ній, незалежно від сфери діяльності, розробляти професійну лексику, перекладати ресурси і літературу, читати українських авторів, а не законодавчо регулювати те, що ми говоримо", - резюмувала глава МОЗ.

Нагадаємо, на зустрічі з діаспорою в Торонто президент Володимир Зеленський пообіцяв захищати українську мову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram