ГоловнаПолітика

Депутат Богомолець внесла в Раду законопроєкт "Про дематюкацію мови" (оновлено)

Мати на телебаченні і в ЗМІ можуть стати адміністративним правопорушенням.

Депутат Богомолець внесла в Раду законопроєкт "Про дематюкацію мови" (оновлено)
Ольга Богомолец
Фото: Сергей Нужненко

Народна депутатка Ольга Богомолець зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №10414 "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови). Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді 2 липня.

Автором законопроєкту виступила народний депутат Ольга Богомолець. Головним комітетом зазначено комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, який очолює Вікторія Сюмар.

Тексту законопроєкту на сайті Ради поки що немає, також немає пояснювальної записки до документа.

Слово "дематюкація", очевидно, є винаходом Богомолець, оскільки такого немає в словниках української мови. Імовірно, мова йде про ту чи іншу форму заборони лайок.

Оновлення. Законопроєкт передбачає внесення змін у статтю 173 ("Дрібне хуліганство") Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Йдеться про введення штрафів у розмірі 40-75 неоподатковуваних мінімумів (680-1275 гривень) за використання мату на телебаченні і в ЗМІ. Для публічних осіб, перелік яких прописано в законі про протидію відмиванню грошей, штрафи становитимуть від 75 до 100 неоподатковуваних мінімумів (1275-1700 гривень).

Надходження від штрафів пропонують скеровувати в Український культурний фонд.

Альтернативним покаранням можуть бути громадські та виправні роботи або адміністративний арешт на строк до 15 діб

Богомолець пропонує прописати в законодавстві, що нецензурна лайка, або лихослів'я, - це ненормативна лексика, список якої повинен затвердити Кабінет Міністрів.

"Що таке лайка і нецензурщина? Це прояв слабкості, психоемоційного роздратування і одночасно втоми, прояв агресії і слабкості одночасно. Лайка не містить смислів, це продукт нашого несвідомого", - написала депутат у пояснювальній записці.

У ній сказано, що українцям історично чужа "примітивна брудна лайка". Раніше нібито матюкалися так: "Хай би тебе дощ намочив", "А щоб тебе лиха година спіткала", а нинішні мати "протягом століть насаджували російські колонізатори".

Богомолець вважає, що її законопроект сприятиме захисту української мови.

"Ми вже досить багато, аж до смішного, говорили про необхідність чистих рук у політиків. Хочемо долучити до цієї вимоги ще й необхідність чистого рота", - написала депутат.

Як відомо, російським ЗМІ цього літа дали список "правильних" скорочень для лайливих слів, у разі порушення встановлених правил Роскомнагляд може штрафувати ЗМІ, блокувати доступ до нього або забороняти діяльність видання. Закон про заборону використання матюків у ЗМІ чинний у РФ з 2014 року.

Нагадаємо, 2010 року протидіяти лихослів'ю вже закликала рада українських церков. На думку релігійних діячів, лихослів'я набуло небаченого розмаху і масового характеру, ба навіть "відверто заохочується", оскільки лайки з'являються в книгах і друкованих виданнях, ефірі телеканалів, хоча й "запікуються".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram