ГоловнаПраво

НАБУ відкрила справу через виплати за електроенергію станціям на окупованих територіях

У провадженні фігурують п'ять фірм.

НАБУ відкрила справу через виплати за електроенергію станціям на окупованих територіях
Фото: Lb.ua

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розслідує виплати за електроенергію, яку виробили розташовані на окупованих територіях сонячні електростанції.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на власні джерела.

Джерела повідомили, що у провадженні фігурують п'ять фірм.

Кримінальна справа розслідується за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Раніше заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма підтвердив, що його брат Олег отримував оплату від ДП "Гарантований покупець" за електроенергію з сонячних станцій, що опинилися на окупованих територіях. Так само кошти отримували усі інші компанії, розташовані на тимчасово захопленій території, сказав він.

Нагадаємо, журналісти-розслідувачі Bihus.info опублікували матеріал про те, що до літа 2023 Україна продовжувала платити за електроенергію за так званим зеленим тарифом сонячним станціям, що опинилися на окупованій території. При цьому журналісти припустили, що ці станції втратили звʼязок із обʼєднаною енергосистемою України. 

Співвласником деяких компаній, що володіють цими станціями, є Олег Шурма. Йдеться про ТОВ "КД Енерджі 2" і ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя"). Співвласником ще низки фірм – ТОВ "Грін Енерджі Токмак" і ТОВ "Грандпауер ЛЛС", які також отримували гроші за роботу на окупованій території, є Руслан Божко – колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною. 

Журналісти пояснили, що більшість станцій, що перебувають на тимчасово окупованій території Запорізької області, працюють в несинхронному режимі з об’єднаною енергосистемою України з 1 липня 2022. Тобто вони не мали фізичного зв’язку з нею через пошкоджені або відключені лінії електропередач. Електроенергія з СЕС в окупації, найімовірніше, не могла потрапити в український ринок і не могла бути продана там. А за українськми законодавством, ДП “Гарантований покупець” має оплачувати електрику, яку продає ринку. Оплата електрики, яку ДП не могло продати, означає збитки для державного підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram