ГоловнаПраво

Одеського ексвоєнкома Борисова заарештували з заставою у 150 млн

Борисов заявив у суді, що просить про будь-який запобіжний захід, окрім арешту. 

Одеського ексвоєнкома Борисова заарештували з заставою у 150 млн
Євген Борисов
Фото: Одеса - коментарі

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід колишньому начальнику Одеського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Євгенові Борисову.

Борисова відправили під варту на два місяці із правом внести заставу у розмірі 150 мільйонів гривень, повідомляє Еспресо.

Враховуючи намагання колишнього військкома сховатися від правосуддя, ДБР просило суд залишити його під вартою без можливості внесення застави.

Сам ексвоєнком Борисов заявив у суді, що просить про будь-який запобіжний захід, окрім тримання під вартою. 

За даними слідства, під час воєнного стану члени родини Борисова за його дорученням придбали автомобілі преміум класу та нерухоме майно у Іспанії. На початку грудня 2022 підозрюваний, будучи військовою службовою особою, яка відповідає за мобілізацію в регіоні, виписався з військового шпиталю та більш ніж два тижні не з’являвся на військову службу без поважних причин. Потім, у другій половині грудня, посадовець шляхом обману виїхав за межі країни. Разом з членами родини він майже місяць перебував в Республіці Молдова, Туреччині, на Сейшельських островах та в Королівстві Іспанія.

Під час засідання суду адвокати Борисова стверджували, що в грудні 2022 року та в січні 2023-го він перебував в Іспанії на реабілітації. Вони також наголосили, що Борисов сам приїхав у Київ, аби піти з адвокатами в ДБР і "хотів отримати повідомлення про підозру", а ЗМІ натомість "створюють картинку негативного персонажа".

"Борисов добровільно надав НАЗК документи походження коштів. Але НАЗК деякі документи не подобаються", – додав адвокат.

Нагадаємо, раніше ДБР повідомило Борисову про підозру. А Офіс генпрокурора заявив, що його збираються оголосити в розшук.

Під час досудового розслідування Бюро зібрало величезний масив доказової бази щодо Борисова. Також вивчались і повідомлення ЗМІ, матеріали НАЗК, яке також виявило ознаки незаконного збагачення у колишнього одеського воєнкома на понад 188 млн грн.

Зокрема, одне з журналістських розслідувань показало, що мати воєнкома минулого року стала власницею житлового будинку в Іспанії вартістю понад 4 млн євро. Також з’ясувалось, що, окрім елітної закордонної нерухомості, вона цьогоріч придбала ще й автомобіль Mercedes-Benz EQV за майже 3 млн грн.

Згодом правоохоронці встановили, що й теща Борисова впродовж останніх років стала власницею коштовного автопарку, не маючи для цього достатніх коштів законного походження. До нього входили: Toyota Land Cruiser Prado, Mercedes-Benz G 63 AMG, Toyota Land Cruiser.

Дружина ексвоєнкома також придбала іншу закордонну нерухомість – офісне приміщення в Іспанії вартістю 737 тис. євро, також не маючи для цього достатньої кількості законно отриманих активів та доходів.

24 липня працівники Державного бюро розслідувань спільно з прокурорами затримали Борисова. Затримання відбулося неподалік будівлі ДБР у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram