ГоловнаПраво

Печерський суд надав дозвіл на затримання ексміністра Демчишина

Колишній керівник Міненерго знаходиться за кордоном.

Печерський суд надав дозвіл на затримання ексміністра Демчишина
Фото: kmu.gov.ua

Печерський районний суд Києва 25 листопада надав дозвіл на затримання колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. Його підозрюють за "терористичною" статтею 258-3 Кримінального кодексу у зв'язку з купівлею вугілля з окупованої території Донбасу.

Про це повідомляється в рішенні суду, яке 7 грудня опублікували в судовому реєстрі.

За версією слідства, у грудні 2014 року Демчишин посприяв укладанню угод на придбання вугілля у компаній, які контролювалися терористичними організаціями "ДНР" та "ЛНР". В рішенні суду вказуються, зокрема, ДП "Шахта імені К.І. Кісельова" в Чистяковому (Торезі) та ДП "Луганськвугілля".

Протягом 2015 року ПАТ "Центренерго" перерахувало "Луганськвугіллю" 27,58 млн гривень, а шахті ім. Кісельова - 155,17 млн гривень. "Переведеними в готівку грошовими коштами керівники "Л/ДНР" розпорядились на власний розсуд", - сказано в рішенні суду.

Усього протягом 2015 року за поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей було перераховано, переведено в готівку та розподілено на користь терористичних організацій "Л/ДНР" не менше 205,39 млн гривень, не рахуючи коштів, сплачених у готівковій формі, із запланованих більше ніж 3,17 млрд гривень.

Слідство вважає, що Демчишин та інші фігуранти кримінальної справи сприяли діяльності "Л/ДНР", поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій, чим підірвали економічну безпеку держави в 2014-2015 роках, позбавивши її можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надали РФ більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення підривної діяльності.

За даними ДБР та Державної прикордонної служби, Демчишин перебуває за кордоном. З 19 листопада його оголосили в розшук.

У зв'язку з цим суд надав дозвіл на затримання ексміністра з метою приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що Демчишин був міністром енергетики та вугільної промисловості в 2014-2016 роках.

Через п'ять років після звільнення проти нього відкрили кримінальну справу за купівлю вугілля з шахт, що знаходяться на окупованій території. Слідство вважає, що внаслідок дій міністра у розпорядження терористів надійшло понад 200 млн грн.

Підозру Демчишину повідомили 12 листопада. У цій кримінальній справі фігурують також Віктор Медведчук та Сергій Кузяра.

Медведчука підозрюють за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України, Демчишина - за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України, Кузяру - за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram