ГоловнаПраво

Главі правління "Кузні на Рибальському" і ексзаступнику міністра оборони оголосили підозри в збитках на 475 млн гривень

Підозри вручили 4 особам, сторона обвинувачення просить арешт з можливістю застави в сумі, тотожній завданим збиткам. 

Главі правління "Кузні на Рибальському" і ексзаступнику міністра оборони оголосили підозри в збитках на 475 млн гривень
Фото: Економічна правда

Колишньому заступнику міністра оборони України та главі правління ПрАТ "Кузня на Рибальському" оголосили про підозру в завданні збитків у справі про закупівлю військової техніки низької якості. Про це повідомили на брифінгу Державного бюро розслідувань

"Після анексії Криму у ЗСУ виникла потреба в будівництві суден, тому в 2016 планували виготовити два броньовані катери, потім ще один. Одна з профільних установ розробила проєктну документацію. Дізнавшись про такі плани глава правління підбурив заступника міністра оборони укласти державний контракт саме з його підприємством. Посадовець знав про відсутність проєктної документації у підприємства, він перевищив повноваження і дав вказівку підлеглим укласти договори", - повідомили на брифінгу в ДБР.

Представники департаменту уклали угоди, без гарантій та перешкод провели передоплату 80% суми договору, додатковими угодами продовжили строки виконання замовлення, змінили умови контракту, які дали можливість без додаткових перевірок продати катери Міноборони і здійснити повну оплату на суму більше 443 млн гривень. 

За п'ять років збудували два катери, ще один будують, але вони не відповідають заявленим вимогам. На сьогодні прийняття катерів на озброєння є неможливим, потреби ЗСУ незабезпечені, стверджують у ДБР. 

"Виявлено й інший факт перевищення повноважень заступника Міноборони і глави департаменту. Вони допустили закупівлю санітарних авто ПрАТ "Богдан Моторс", які не відповідають вимогам і не можуть використовуватися за призначенням. Це унеможливлює виконання своїх службових обов'язків медслужби ЗСУ щодо транспортування хворих", - додали в ДБР.

Сума збитків за цим епізодом становить більше 32 млн гривень. Загальна сума збитків від дій – більше 475 млн гривень. 

"Сьогодні слідчі повідомили про підозри заступнику міністра оборони України, який був на посаді у 2015-2019 роках, керівництву департаменту, яке були на посаді в 2015-2019 роках. Їхні дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 426-1 ККУ - умисне вчинення дії, які явно виходять за межі прав і повноважень. Санкція статті - позбавлення волі від 7 до 10 років. Також повідомлено про підозру голові правління "Кузня на Рибальському" за підбурювання військової службової особи до пеевищення влади і повноважень в умовах особливого періоду, що спричинило тяжкі наслідки. Максимальне покарання - від 7 до 10 років", - зазначили на брифінгу. 

Главою правління ПрАТ "Кузня на Рибальському" є Валерій Шандра. На запитання журналістів про те, чи є підозрюваним заступником міноборони Ігор Павловський, який вже фігурує в іншому провадженні, у ДБР не відповіли. 

Загалом підозри вручили 4 особам, сторона обвинувачення просить арешт з можливістю застави в сумі, тотожній завданим збиткам. 

Завод "Кузня на Рибальскому" після обшуків співробітниками ДБР заявив про те, що підприємство стоїть на межі зупинки, а тисячам працівників загрожує втрата робочих місць. 

У заяві пресслужби йдеться, що колектив і менеджмент заводу розцінюють "маски-шоу" як ще один доказ "свідомого доведення підприємства до банкрутства і зриву виконання його контрактних зобов’язань перед українською армією в умовах російської агресії".

"ДБР вже не один рік тероризує завод, і добре знає, що не було жодного випадку, коли б “Кузня” не надала наявних документів на їхню вимогу. Відтак, жодної юридичної необхідності в обшуку не було.  Його справжня мета стає зрозумілішою з огляду на те, що слідчі вийшли за межу ухвали знаменитого Печерського районного суду і незаконно вилучали будь-які документи, які їм траплялися на око, а не лише ті, які визначені рішенням судді Соколова в рамках кримінального впровадження проти посадовців Міністерства оборони, яким розслідується будівництво трьох броньованих десантно-штурмових катерів "Кентавр ЛК", "Станіслав" та "Малин", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, акціонерами "Кузні" були Петро Порошенко та Ігор Кононенко, у 2018 вони продали завод Сергію Тігіпко. "Богдан Мотороз" також мала стосунок до Порошенка – ця компанія була заснована спільно з Ігорем Гладковським. 

Нагадаємо, також розслідується справа ексзаступниак міністра оборони, директора департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння і військової техніки у змові з Ігорем Гладковським у 2017 році. За даними слідства, вони організували закупівлю в рамках державного оборонного замовлення вантажних автомобілів "МАЗ 6317" (Богдан 6317) за завищеними цінами. Виробником автомобілів виступило дочірнє підприємство "Автоскладальний завод №2", що входить до групи пов'язаних компаній Корпорації "Богдан" - частки в статутному капіталі яких прямо й опосередковано належали Гладковському і його оточенню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram