ГоловнаПраво

“Вони нас обдурили”: Богуслаєв поскаржився на китайських інвесторів “Мотор Січ”

“Ні китайських інвесторів, ні китайської інвестпрограми".

“Вони нас обдурили”: Богуслаєв поскаржився на китайських інвесторів “Мотор Січ”
Вячеслав Богуслаев
Фото: Первый запорожский

Китайські інвестори “Мотор Січ” не виконали умови інвестиційної програми, передбачені відповідними угодами.

Про це заявив президент компанії “Мотор Січ” В'ячеслав Богуслаєв на засіданні Комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки в четвер, 4 березня.

Відео з засідання комітету у Facebook оприлюднив журналіст Ігор Соловей.

“Ніякого договору про інвестиції з боку китайських товаришів (в Мотор Січ - ред.) - немає. Вони нас обдурили”, - сказав Богуслаєв.

За словами президента компанії, він регулярно проводить телемости з китайською стороною і закликає їх не порушувати українське законодавство.

“Ні китайських інвесторів, ні китайської інвестпрограми. Обіцянки є: в договорі придбання акцій записано, що в 2018 році повинні $100 млн і $150 млн - всього $250 млн. Ні копійки!”, - сказав Богуслаєв.

Він також зазначив, що з китайською стороною є договір позики, згідно з яким “МоторСіч” повинна в 2026 році повернути $100 млн.

Раніше глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що в Верховну Раду внесуть законопроєкт про націоналізацію заводу "Мотор Січ".

Нагадаємо, що 4 вересня 2020 року китайські інвестори "Мотор Січі" направили Міністерству юстиції України повідомлення про інвестиційну суперечку з вимогою про відшкодування 3,5 мільярда доларів. На початку грудня китайська сторона направила звернення в міжнародний арбітраж згідно з угодою між Україною та Китаєм про заохочення і взаємний захист інвестицій.

Китайці ще в 2016 році домовилися з власником "Мотор Січі" Вячеславом Богуслаєвим про купівлю заводу, але угода не була завершена через втручання держави.

У липні 2017 року СБУ порушила кримінальне провадження про диверсію, а з квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів акції "Мотор Січ" перебувають під арештом.

У січні 2021 року США внесли у "чорний список" китайську компанію Skyrizon, яка намагається придбати "Мотор Січ" разом з українським бізнесменом Олександром Ярославським.

Україна слідом ввела санкції проти Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. і її дочірніх компаній Hong Kong Skyrizon Holdings Limited, Skyrizon Aircraft Holdings Limited , а також Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd. і трьох громадян Китаю, серед яких власник Skyrizon Ван Цзін і президент компанії Ду Тао.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram