ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ порушила справу через продаж "Мотор Січі" китайцям

Оборудку розслідують за статтею "Підготовка до диверсії".

СБУ порушила справу через продаж "Мотор Січі" китайцям
Фото: sdelanounas.in.ua

Служба безпеки України 6 липня 2017 року порушила кримінальне провадження за статтею "Підготовка до диверсії" у зв'язку з продажем заводу "Мотор Січ" китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd.

Про це свідчить рішення Шевченківського районного суду від 7 вересня, пише  Ліга.net.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що з 2016 року дотепер невстановлені особи з числа нинішніх і колишніх посадовців і кінцевих бенефіціарів власників публічного акціонерного товариства «Мотор Січ»... з метою ослаблення держави шляхом руйнування зазначеного підприємства як об'єкта, що має важливе народногосподарське та оборонне значення (єдине в Україні підприємство з виробництва цивільних і військових авіаційних двигунів), здійснили ряд угод купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній Business House Helena, AG (Панама), Enfields Trade & Capital Corp. (Панама), Waldo Trade Ltd. (Віргінські острови), Granum Corporation (Панама), Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Віргінські острови), Likatron Enterprises Limited ( Кіпр), Ventalina Management Ltd (Невіс), які мають намір перемістити активи й виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення", - йдеться в ньому.

Згідно з рішенням, 6 квітня 2016 "Мотор Січ" отримав від компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські острови) $ 100 млн під 0,3% річних в рамках договору позики від 29 січня 2016 року з китайською компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd.

Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment є власником 100% статутного капіталу компанії Hong Kong Skyrizon Holding Limited (Гонконг), яка своєю чергою є власником 100% статутного капіталу компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

Після цього, протягом 2016 року, громадянин України, ім'я котрого в судовому рішенні не наводиться, продав 56% акцій ПАТ "Мотор Січ" довіреним особам власника китайської Beijing Skyrizon. Згідно з текстом рішення суду, громадянин України, який нібито здійснив продаж акцій "Мотор Січі", раніше безпосередньо володів 15,83% акцій підприємства. Також йому належали 17,3% "Мотор Січі" через підконтрольну Business House Helena і 15,7% через компанії ТОВ "Гарант Інвест", ТОВ "Гарант Альфа", ЗАТ "Торговий дім "Олена", СК "Мотор Гарант" та інші структури.

Раніше народний депутат, почесний президент "Мотор Січі" В'ячеслав Богуслаєв задекларував за 2016 рік зменшення розміру належного йому пакета акцій "Мотор Січі" з 15,8% до 1%.

За позовом СБУ 7 вересня Шевченківський райсуд наклав арешт на акції "Мотор Січі", які обліковуються на рахунках СП ТОВ "Драгон Капітал" і належать компаніям Skyrizon Aircraft Holdings Limited, Business House Helena, Enfields Trade & Capital Corp, Waldo Trade Ltd, Granum Corporation.

У коментарі виданню Богуслаєв не підтвердив і не спростував інформації про продаж акцій. "Я громадянин України. Біржа в Києві з продажу і купівлі акцій працює. Я стежу за нею щодня. Тому я не можу дати коментар. Є організація Dragon Capital. Вона може щось сказати, оскільки вони є власниками акцій. І гадки не маю, де і як вони купували. У нас усе гаразд, завод працює", - зазначив Богуслаєв. Власник Dragon Capital Томаш Фіала не зміг ані підтвердити, ані спростувати інформації про оборудку.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram