ГоловнаПраво

Кулеба: рішення КСУ не руйнує взаємодію України із західними партнерами (оновлено)

Це рішення "створює проблему для боротьби з корупцією та розвитку України як європейської держави".

Кулеба: рішення КСУ не руйнує взаємодію України із західними партнерами (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував рішення Конституційного Суду, яким в Україні фактично скасовується електронне декларування.

Під час онлайн-брифінгу міністр назвав рішення "серйозним ударом", але зазначив, що воно не руйнує взаємодію України із західними партнерами, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я переконаний, що саме собою рішення Конституційного Суду хоч і є серйозним ударом, але ще не руйнує нашу взаємодію із західними партнерами. Водночас якщо не вдасться подолати негативні наслідки цього рішення та забезпечити належне функціонування антикорупційної інфраструктури, тоді в нас буде проблема", - сказав Кулеба.

Оновлення. Проте, на думку очільника МЗС, "сумнозвісне рішення Конституційного суду України" створює проблему для боротьби з корупцією; відносин з партнерами України, які допомагали здійснювати антикорупційну реформу, та розвитку України як європейської держави.

"Президент, уряд, зокрема МЗС, рішуче налаштовані докласти зусиль для вирішення проблеми, створеної рішенням КСУ. Задача МЗС - спільно з нашими з партнерами знайти оптимальні шляхи вирішення створеної проблеми і забезпечити, щоб антикорупційна інфраструктура в Україні діяла належним чином. Не тому, що хтось про це просить ззовні, а тому, що боротьба з корупцією відповідає інтересам українського народу і потрібна для подальшого руху України шляхом європейської інтеграції", - написав Дмитро Кулеба у фейсбуці.

Він наголосив, що в країні, яка поважає верховенство права, потрібно поважати рішення будь-яких судів. Але і суди мають поважати національні інтереси України. Ситуацію, що склалася, міністр назвав неприпустимою і висловив підтримку НАЗК.

Нагадаємо, 28 жовтня Конституційний Суд України оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними низку положень закону України "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Тобто електронне декларування в Україні з 28 жовтня фактично ліквідоване.

Учора з 19-ї години Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій про доходи на виконання ухвали КС.

Секретар Ради безпеки і оборони Олексій Данілов надіслав завуальоване попередження Конституційному Суду. Він зазначив, що "рішення деяких органів державної влади становлять загрозу національній безпеці".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram