ГоловнаПраво

Суд дозволив спеціальне розслідування щодо ексберкутівця, якого підозрюють у вбивстві 48 майданівців

Також заарештовано експосадовця МВС, причетного до постачання з Росії в січні 2014 року спецзасобів.

Суд дозволив спеціальне розслідування щодо ексберкутівця, якого підозрюють у вбивстві 48 майданівців
Офицер МВД во время митинга в декабре 2011 года
Фото: Ольга Якимович

Печерський районний суд м. Києва дозволив спеціальне досудове розслідування стосовно колишнього командира роти спеціального призначення полку "Беркут", підпорядкованого ГУ МВС України в м. Києві.

Про це інформує пресслужба Офісу генерального прокурора.

Ексберкутівець підозрюється у скоєнні 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській у м. Києві за змовою з іншими правоохоронцями умисних вбивств 48 осіб і замахів на умисні вбивства 80 осіб, терористичного акту та інших злочинів (ч. 3 ст. 365, ст. 340, ч. 3 ст. 258, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 262 КК України).

"Рішення суду надає можливість провести спеціальне досудове розслідування (in absentia) щодо підозрюваного, який переховується від органів слідства, суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та який оголошений у міжнародний розшук, а також звернутися до суду з обвинувальним актом", - зазначається в повідомленні.

Командиром спецроти "Беркут" був Дмитро Садовник. Ще 2016 року Генпрокуратура почала заочне розслідування щодо його дій. Садовника звинувачували в тому, що він віддавав накази стріляти по учасникам "Євромайдану" 20 лютого 2014 року. Докладніше про цю справу читайте в матеріалі LB.ua "Шукай "Беркута" в полі. Садовник втік з-під домашнього арешту у вересні 2014 року. Через три роки стало відомо, що він отримав російське громадянство.

Також Печерський райсуд м. Києва заочно взяв під варту ексдиректора Департаменту матеріального забезпечення МВС України у справі про постачання з Російської Федерації спеціальних засобів і їх подальшого використання під час подій 18-20 лютого 2014 року в центрі Києва.

Експосадовець МВС підозрюється в розтраті майна в особливо великих розмірах, перевищенні службових повноважень і незаконному перешкоджанні проведенню зборів і мітингів (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 365, ст. 340 КК України).

За даними слідства, директор департаменту матеріального забезпечення причетний до постачання з Росії в січні 2014 року спецзасобів за відсутності запитів, передбачених Угодою про співробітництво між міністерствами обох держав, та розтрати грошових коштів за їх митне оформлення, чим спричинено шкоду інтересам МВС України.

"Рішення суду про взяття експосадовця під варту надає право стороні обвинувачення розпочати стосовно нього процедуру екстрадиції. Також прокурори звертатимуться до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia)", - повідомляють ОГП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram