ГоловнаПраво

Провадження проти Вілкула і Колєснікова закрили, не з'ясовуючи їхньої провини

Їхні справи перекваліфікували на ті, де менший термін давності притягнення до відповідальності.

Провадження проти Вілкула і Колєснікова закрили, не з'ясовуючи їхньої провини
Фото: kp.ua

Жовтневий суд Дніпра закрив провадження проти колишніх народних депутатів від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула і Дмитра Колєснікова через закінчення строків давності. Про це пише "Судовий репортер" з посиланням на дані реєстру судових рішень.

Вілкула та Колєснікова звинувачували у зловживанні владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України). За це передбачається до шести років позбавлення волі, а строк давності притягнення до кримінальної відповідальності становить 10 років.

"Але після скерування справи до суду обвинувачення змінили на ч.2 ст. 367 - службова недбалість, що є злочином середньої тяжкості з терміном давності п'ять років. Це дозволило захисту клопотати про закриття справ. Зазначимо, що за бажання звинувачення справу можуть розглядати і після закінчення таких строків для встановлення істини", - підкреслили журналісти.

Провадження проти Вілкула закрили ще 28 січня цього року. В обвинуваченні йшлося про період з березня 2010-го по грудень 2012-го, коли Вілкул був головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Ексчиновнику інкримінували незаконну зміну цільового призначення 21 га земель колективної власності правонаступників колишніх колгоспів із передачею в оренду ПАТ «Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат». Збитки правонаступників колгоспів оцінюють у понад 12 млн грн. Також вважається, що зняттям ґрунтового покриву без спеціального дозволу державі завдано збитків на суму 486 тис. грн.

Крім того, Вілкула звинувачували у зміні виду сільськогосподарських угідь площею 45,4 га для "Арт Ленд". Вважають, що цим він створив можливості для незаконної зміни цільового призначення і зниження суми витрат сільгоспвиробництва. Збитки громадським інтересам оцінили більш ніж у 5 млн гривень.

Після перекваліфікації справи на службову недбалість адвокат Вілкула подав клопотання про звільнення від відповідальності і закриття справи через термін давності. При цьому сторона захисту заявила, що вважає провадження політично мотивованим.

"Прокурор і представник Дніпропетровської обласної ради не заперечували проти задоволення клопотання. Від голів селищних рад і колгоспів надійшли заяви, що вони згідні зі зміною обвинувачення", - додали в ЗМІ.

Закриваючи справу, суд зазначив, що встановлення провини особи не вирішувалося. Водночас прокурор і представники потерпілих можуть звернутись до суду про відшкодування збитків згідно із цивільним судочинством.

Аналогічно закрито справу Колєснікова, який у часи президента Януковича був головою Державного агентства України з управління державними корпоративними правами та майном. Йому інкримінували, що він затвердив зміни до переліку майна держпідприємства, що не підпадає під приватизацію, куди не було включено дві будівлі. У подальшому це дозволило продати об’єкти. Тяжкі наслідки державним інтересам оцінюють у понад 16 млн грн.

Захист Колєснікова і сам він також заявили про те, що не визнають провини. Колєсніков зазначив, що пов'язує провадження зі своєю опозиційною політикою, але через закінчення терміну кримінальної відповідальності не заперечує проти звільнення від неї.

Рішення в обох справах виносив один суддя - Сергій Мельниченко.

Нагадаємо, в серпні 2019-го Генеральна прокуратура закрила справу проти Ігоря Калєтніка - колишнього віцеспікера Верховної Ради, який проходив у справі "законів 16 січня".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram