ГоловнаПраво

Суд відпустив під цілодобовий домашній арешт ексбійця "Омеги", підозрюваного в розстрілах на Майдані (оновлено)

Обвинувачення просило відправити Володимира Косенка на 60 днів у СІЗО СБУ.

Печерський районний суд Києва 19 лютого обирає запобіжний захід колишньому офіцеру окремого загону спецпризначення та боротьби з тероризмом МВС "Омега" Володимиру Косенку.

Фото: LB.ua

Про це повідомляє видання Ґрати.

Слідство вважає, що Косенко стріляв на ураження в напрямку протестувальників на Інститутській і Майдані Незалежності 20 лютого 2014 року. В результаті, за словами слідчого ДБР Андрія Клюєва, спецпризначенець вбив Олега Ушневича і поранив Віталія Гукова.

Офіцеру оголошено про підозру у перевищенні влади та службових повноважень із застосуванням зброї (частина 3 статті 365 Кримінального кодексу України), замаху на умисне вбивство та вбивстві, вчиненому небезпечним для життя багатьох осіб способом, за попередньою змовою (частина 2 статті 115 КК). У разі доведення провини йому загрожує аж до довічного терміну ув'язнення.

Фото: LB.ua

Запобіжний захід Косенку обиратиме суддя Олексій Соколов. Держобвинувачення представляють прокурори Ігор Земсков і Олег Багнюк з відділу Генпрокуратури у "справах Майдану". Адвокатів Косенка найняв, за його власним зізнанням, Андрій Портнов - колишній перший заступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича.

До суду підтримати Косенка прийшли близько 10 його товаришів за службою з МВС. У залі вони вже встигли вплутатися в перепалку з іншими слухачами - учасниками Майдану.

Фото: LB.ua

Судове засідання сьогодні переносилося вже двічі і починається із запізненням на п'ять годин.

Прокурор Ігор Земсков просить відправити Володимира Косенка на 60 днів у СІЗО СБУ, мотивуючи це ризиками, якщо підозрюваний залишиться на волі.

Фото: LB.ua

Косенко кілька разів їздив закордон, в Астану, і виїжджав до Криму, у нього є два закордонні паспорти, стверджує прокурор.

На думку прокурора, є ризик тиску на потерпілих, а також можливість зв'язатися з 21 розшукуваним співробітником "Беркуту", які можуть допомогти йому сховатися в Криму або РФ.

Оновлення. Адвокат Ярослав Кулик відразу після виступу прокурора просив суд розглянути скаргу на незаконне затримання.

Ризики від того, що підозрюваний залишиться на волі, адвокат назвав гіпотетичними, і зазначив, що Косенко раніше не судимий, має соціальні зв'язки, одружений, причому дружина не працює і разом з дитиною у нього на утриманні.

Адвокат Богдан Бівалькевич назвав докази слідства "перекрученими фактами", а основу підозри - маніпуляцією.

Адвокат Євген Солодко заявив, що "справа погано зшита, не вистачає багатьох матеріалів".

Після перерви суддя перейшов до скарги захисту на затримання Косенка.

Прокурори зазначали, що сьогоднішнє засідання не передбачає розгляду скарги на затримання і ще раз попросили суд відмовити у скарзі захисту на затримання.

У результаті близько 22:35 суд обрав запобіжний захід Косенку - цілодобовий домашній арешт із зобов'язанням носити електронний браслет до 17 квітня.

Колишнього спецпризначенця затримали 17 лютого 2020 року. Наразі вирішується питання про обрання щодо нього запобіжного заходу. У разі доведення провини йому загрожує позбавлення волі терміном від 10 до 15 років або довічне ув'язнення.

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Нагадаємо, в листопаді минулого року ДБР створило у своєму складі новий слідчий відділ, який займатиметься розслідуванням злочинів, скоєних у зв'язку з масовими протестами в 2013-2014 роках.

Про те, що відбувалося в центрі Києва 18-20 лютого 2014 року, коли загинули десятки людей, читайте в тексті "План знищення Майдану", уривку з книги Соні Кошкіної "Майдан. Нерозказана історія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram