ГоловнаПраво

ВАКС не зміг провести підготовче засідання у "газовій справі" через неявку матері Онищенка

Її адвокати заявили, що вона дуже хвора і не може самостійно ходити.

ВАКС не зміг провести підготовче засідання у "газовій справі" через неявку матері Онищенка
Фото: sudreporter.org

Вищий антикорупційний суд 20 лютого не зміг провести підготовче засідання в так званій газовій справі через неявку однієї з підозрюваних - матері екснардепа Олександра Онищенка Інеси Кадирової. Її адвокати повідомили, що вона дуже хвора і не здатна ходити, пише "Судовий репортер".

Адвокат Юлія Іщенко зачитала заяву Кадирової: "Стан здоров'я є незадовільним і фактично критичним, виражається у фізичній неможливості самостійного пересування. За останні більш ніж півроку я постійно перебувала і перебуваю в лікарнях. Численні діагнози лікарів, перенесений гострий інфаркт міокарда, перелом плечової кістки, деформація колінного суглоба - я не можу з'явитися на судове засідання".

Окрім того, один із членів колегії суддів, Маркіян Галабала, взяв самовідвід від розгляду справи. У 2016 році його адвокатське бюро мало договір про надання юридичної допомоги Олександрові Онищенку, що може викликати сумніви в неупередженості судді.

Тепер авторозподіл має вибрати суддю замість Галабали. Дата наступного засідання поки що невідома.

Нагадаємо, що Інеса Кадирова звинувачується в розкраданні грошей під час видобутку і продажу газу за договорами з "Укргазвидобуванням".

ВАКС дозволив заочно розглядати справу про "газову схему", в організації якої підозрюють Онищенка. Це стосується і його помічниці. За версією слідства, Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд гривень на реалізації природного газу. У результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків на понад 740 млн гривень.

До "газової схеми" причетні кілька десятків людей. Керівниками злочинного угруповання, крім самого депутата, вважають його матір Інесу Кадирову і бізнесмена Валерія Постного.

3 грудня 2019 року Онищенка затримали в Німеччині. Пізніше стало відомо, що на рішення про екстрадицію він буде чекати під вартою. Після цього він попросив про політпритулок у Німеччині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram