ГоловнаПраво

Логвинський заявив, що не отримував підозри у справі "Золотого мандарина"

За його словами, ніяких слідчих дій щодо нього не проводили.

Логвинський заявив, що не отримував підозри у справі "Золотого мандарина"
Фото: facebook/Георгий Логвинский

Екснардеп Георгій Логвинський заявив, що не отримував жодних підозр у так званій справі "Золотого мандарина". Про це він написав на своїй сторінці в Facebook

"Наприкінці минулого тижня багато ЗМІ поширили інформацію НАБУ про кримінальні справи і висунуті підозри щодо співробітників Мін'юсту й адвокатів. Там фігурувало і моє прізвище, хоча ніякого стосунку до зазначеної компанії я не маю, про що прекрасно відомо НАБУ. Офіційно заявляю, що ніяких підозр мені не висували і ніяких слідчих дій зі мною не проводили", - заявив він.

За його словами, НАБУ діяло незаконно, "і це підтверджується відмовою ВАКС затримати фігурантів цієї сюрреалістичної справи. Про політичний мотив переслідувань заявлено найавторитетнішими правозахисними організаціями і людьми, яких справедливо вважають "совістю нації".

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро вручило шість підозр у так званій справі "Золотого мандарина".

У НАБУ повідомили, що вручили шість підозр у так званій справі "Золотого мандарина". Серед підозрюваних - колишній уповноважений Кабінету Міністрів у справах ЄСПЛ (цю посаду обіймав Борис Бабін), колишня перша заступниця міністра юстиції (це була Наталія Бернацька), троє людей з оточення колишнього народного депутата (компанію "Золотий мандарин" пов'язують з Георгієм Логвинським, у матеріалах НАБУ вказаний як "депутат Л.") і бенефіціар приватної компанії.

У 2000-х роках компанія "Золотий мандарин ойл" передала "Київенерго" на зберігання 41 тис. тонн мазуту, та пізніше його повернути відмовилася. Компанія "Золотий мандарин" не звернулася до виконавчої служби, а пішла до Європейського суду з прав людини.

Слідство вважає, що позивач приховав від ЄСПЛ частину обставин справи, і в результаті компанія отримала рішення про компенсацію 54,179 млн гривень. Мін'юст розглянув цю ситуацію, а у 2015 році уповноважений Кабінету Міністрів у справах ЄСПЛ Борис Бабін підписав документ про врегулювання спору.

ЄСПЛ затвердив цей документ і зняв необхідність виплати Україною додаткової компенсації компанії "Золотий мандарин", зобов'язавши Україну виконати тільки рішення судів щодо повернення компанії вартості мазуту. Україна виплатила компенсацію з держбюджету, а потім, у 2017 році, Мін'юст подав позов до "Київенерго" щодо повернення цих коштів.

Тобто фактично борг замість приватної компанії виплатила держава, що призвело до збитків у розмірі 54,179 млн гривень.

Пізніше з'явилася інформація, що Логвинський і Бернацька виїхали з країни і, за словами джерела в правоохоронних органах, Логвинському підозри наразі не оголошували, вона знаходиться на підписі у заступника генпрокурора Віктора Чумака. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram