ГоловнаПолітика

Бернацька і Бабин отримали підозри у справі "Золотого мандарина"

Провадження стосується заволодіння 54 млн гривень.

Бернацька і Бабин отримали підозри у справі "Золотого мандарина"
Георгий Логвинский
Фото: Lb.ua

Національне антикорупційне бюро вручило шість підозр у так званій справі "Золотого мандарина".

Про це йдеться на сайті НАБУ.

У 2000-х роках компанія "Золотий мандарин ойл" передала "Київенерго" на зберігання 41 тис. тонн мазуту, але пізніше його повернути відмовилася. Компанія "Золотий мандарин", підконтрольна колишньому народному депутату, маючи на руках рішення Господарського суду Києва, не звернулася до виконавчої служби, а пішла до Європейського суду з прав людини.

Слідство вважає, що позивач приховав від ЄСПЛ частину обставин справи, і в результаті компанія отримала рішення про компенсацію 54,179 млн гривень.

Мін'юст розглянув цю ситуацію, а в 2015 році уповноважений Кабінету Міністрів у справах ЄСПЛ Борис Бабин підписав документ про врегулювання спору.

ЄСПЛ затвердив цей документ і зняв необхідність виплати Україною додаткової компенсації компанії "Золотий мандарин", зобов'язавши Україну виконати тільки рішення судів щодо повернення компанії вартості мазуту. Україна виплатила компенсацію з держбюджету, а потім, у 2017 році, Мін'юст подав позов до "Київенерго" щодо повернення цих коштів.

Тобто фактично борг замість приватної компанії виплатила держава, що призвело до збитків у розмірі 54,179 млн гривень.

Серед підозрюваних - колишній уповноважений Кабінету Міністрів у справах ЄСПЛ (цю посаду обіймав Борис Бабин), колишній перший заступник міністра юстиції (це була Наталія Бернацька), три людини з оточення колишнього народного депутата (компанію "Золотий мандарин" пов'язують з Георгієм Логвинським, у матеріалах НАБУ вказаний як "депутат Л.") і бенефіціар приватної компанії.

Їм закидають ч. 5 ст. 191 (крадіжка), ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram