ГоловнаПолітика

Велике неоновлення. Як парламент призначав нових міністрів

Цього тижня парламент завершив понад піврічну епопею з «оновленням» Кабінету Міністрів. Ще на початку лютого президент Володимир Зеленський заявив про наміри перезавантажити уряд.

У травні парламент звільнив віцепрем'єра, міністра інфраструктури Олександра Кубракова, міністра агрополітики Миколу Сольського, який отримав підозру НАБУ.

У липні президентська фракція обговорювала ймовірність відставки всього уряду. Про плани замінити прем’єра Дениса Шмигаля на Юлію Свириденко ми докладно писали.

Увесь цей кадровий марафон: місяці перемовин, погодження й переформатування списків кандидатів у міністри, численних засідань фракцій і нарад — закінчився 5 вересня.

Повного перезавантаження Кабміну не сталося. Та й оновили уряд лише формально — на 50 %, як анонсував голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Насправді ж більшість старих урядовців просто перейшли до нових міністерств, хтось — до Офісу президента чи, навпаки, з ОП в уряд. 

«Насправді жодної логіки в цих перестановках шукати не варто. Просто переставили стільці в тому самому уряді», — зізнався нардеп «Слуги», який побажав залишитися неназваним. 

Сам розгляд кадрових питань у парламенті видався доволі кумедним. Дмитру Кулебі згадали вигул собаки, а майбутній заступниці голови ОП Ірині Верещук влаштували емоційні овації, що представниця фракції ЄС Софія Федина назвала шизофренічним розладом.

«Щось пішло не так»

На початку тижня керівництво парламенту й фракції «Слуга народу» домовилися владнати кадрові питання в середу й четвер. Як розповідали співрозмовники серед «слуг», план був такий: на засіданні в середу проголосувати відставки, а в четвер — призначення

У середу ВР без проблем звільнила міністра Олександра Камишіна, який перейде з Мінстратегпрому до ОП. А також міністра юстиції Дениса Малюську, який, за інформацією LB.ua, давно просив про звільнення. 

Олександр Камишін за трибуною ВРУ
Фото: Ярослав Железняк у тг
Олександр Камишін за трибуною ВРУ

Однак далі щось пішло не так. І «слугам» забракло голосів, щоб звільнити очільника Фонду держмайна Віталія Коваля, якого в четвер мали б призначити міністром агрополітики. 

Формально це пояснювали відсутністю звіту голови ФДМУ перед парламентом. Насправді ж на той час з парламенту пішли більш ніж десять депутатів ОПЗЖ, які зазвичай допомагають голосами президентській фракції, — пішли святкувати день народження колеги, давнього соратника Медведчука Ігоря Суркіса. 

Також співрозмовники у «Слузі» стверджували, що так звана група Павлюка у фракції не дала голосів, бо мала підтримувала іншого претендента на пост аграрного міністра. Однак представники групи це спростовують. «Наша група — це до десяти нардепів, погоди ми не робимо. Жодних фаворитів у нас на посаду міністра агрополітики немає. Просто різним "рєшалам" зі збору голосів краще треба було організувати свою роботу. Тоді проголосували б за все», — сказав представник павлюківців. 

Так само парламент забуксував під час звільнення очільниці Мінреінтеграції Ірини Верещук. Після звільнення вона має отримати посаду заступника голови ОП.

Фото: Анна Стешенко

«В Офіс її відправляють у заслання. З кабінетом і без реальних важелів і будь-якої публічності. А тут вона справді ефективна й у неї дуже добра комунікація з нардепами щодо чутливих питань полонених, безвісти зниклих, ВПО, — пояснював один депутат президентської фракції. — Вона, на відміну від усіх урядовців, постійно на зв'язку. Ясно, що якби вона прийшла в Раду і, як Малюська, сказала: «Це моє рішення, дякую за підтримку, але я йду», — це підтримали б. Але вона вже понад добу не відповідає на смс».

Останнім питанням у середу було голосування щодо відставки міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. 

Проте цієї миті в Раді терміново оголосили перерву через острах чергового браку голосів. А нардепи опозиції почали постити, що Кулебу «бачили за вигуком собаки під час кадрових питань у Раді». 

Тож усі відставки та призначення перенесли на п’яте вересня. Ключове — після засідання фракції «Слуга народу» за участю президента. Де остаточно домовилися, що голоси за всі відставки й призначення наступного дня будуть.

Фото: Анна Стешенко

Кулебі згадали про вигул собаки, Верещук аплодували стоячи

П’ятого вересня першим у відставку відправили очільника МЗС Дмитра Кулебу — 240 голосів «Слуги», уламків ОПЗЖ, груп «Довіра» й «За майбутнє».

Міністр закордонних справ знову не прийшов до парламенту зі звітом, як це передбачає процедура. Віцеспікер Олександр Корнієнко пояснив, що Кулебу запрошували, «однак не з наших причин міністр не прийшов».

Фото: Анна Стешенко

Нардеп Ярослав Железняк від «Голосу» дорікнув Кулебі не лише відсутністю звіту, а й тим, що міністр не протистояв забороні виїжджати в закордонні відрядження опозиційним нардепам. «Сподіваюся, що всі собаки вигуляні й надалі буде повага до парламенту», — зауважив він.

Другою у відставку відправили віцепрем'єрку Ірину Верещук — 255 голосів. Вона цього дня була в ложі уряду. Нардепи стоячи привітали оплесками її перед промовою. Представниця ЄС Софія Федина назвала це шизофренічним розладом. «Чому ви відправляєте у відставку міністерку, якщо так любите?» — резонно запита вона.

Ірина Верещук виступає перед депутатами
Фото: Анна Стешенко
Ірина Верещук виступає перед депутатами

Фото: Анна Стешенко

Перерва через тривогу і прем'єр Шмигаль в укритті

Процедуру звільнення голови Фонду держмайна Віталій Коваля зупинила повітряна тривога. На обох табло парламенту замість результатів голосування з’явилося червоними літерами повідомлення про повітряну загрозу. А віцеспікер Корнієнко попросив нардепів переміститися до укриття в переходах під сесійною залою.

Журналісти, за правилами перебування в Раді, також спустилися до окремого від нардепів підвального приміщення. І тут сталося неочікуване: у цьому ж приміщені раптово з'явився прем'єр Денис Шмигаль. У супроводі охоронця він явно також здивувався такому товариству. Тому швидко пішов геть. На наші вітання з новими членами уряду з посмішкою сказав: «Ще зарано вітати! Побачимося наступного тижня!».

Фото: Анна Стешенко

За пів години оголосили відбій, Віталій Коваль прозвітував з трибуни про роботу ФДМУ. Представники фракції «Слуга народу» традиційно дякували за ефективну роботу, а опозиціонери вкотре повторювали, що при ефективній роботі не звільняють.

Віталій Коваль звітує з трибуни ВРУ
Фото: Анна Стешенко
Віталій Коваль звітує з трибуни ВРУ

Голосування за нових міністрів: обіцянки й присяги 

Призначення міністром закордонних справ Андрія Сибіги, якого підтримали 258 нардепів, також не обійшлося без суперечок.

Ірина Геращенко з ЄС дорікнула, що, за законодавством і парламентськими традиціями, кандидатуру міністра закордонних справ завжди представляє президент. 

На що Корнієнко нагадав: «Президент багато разів був у цій залі, і ви його бачили».

Під час обговорення нардеп від «Слуги» Дмитро Микиша нагадав, що саме Сибіга візував рішення МЗС про заборону надавати консульські послуги чоловікам призовного віку.

Андрій Сибіга виступає перед парламентом
Фото: Анна Стешенко
Андрій Сибіга виступає перед парламентом

Сибіга назвав цю інформацію неправдою та пообіцяв «докорінно змінити політику щодо українців за кордоном», яких наразі понад 7 млн. Мова про запуск сервісу «Електронний консул», збільшення кількості самих консульських установ.

Особливих дискусій під час решти призначень не було. Ольга Стефанішина додала до свого портфеля віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції ще й повноваження звільненого міністра юстиції.

Ольга Стефанішина звітує перед ВРУ
Фото: Анна Стешенко
Ольга Стефанішина звітує перед ВРУ

Міністром аграрної політики та продовольства призначили Віталія Коваля. 

Матвій Бідний, що з листопада 2023 року був т.в.о. міністра молоді та спорту, став нарешті повноцінним очільником відомства.

Матвій Бідний тепер міністр молоді та спорту без т.в.о.
Фото: Анна Стешенко
Матвій Бідний тепер міністр молоді та спорту без т.в.о.

Світлану Гринчук, що багато років працювала в Міненергетики, призначили міністром захисту довкілля та природних ресурсів. Через її непублічність нардепи прямо просили частіше приходити до Ради на години уряду.

Фото: Анна Стешенко

Світлана Гринчук виступає з трибуни парламенту
Фото: Анна Стешенко
Світлана Гринчук виступає з трибуни парламенту

А міністром у справах ветеранів стала заступниця міністра оборони Наталія Калмикова. Її кандидатуру погодили в останній момент, на фінальній нараді фракції «Слуги» з президентом. Бо до останнього на цю посаду розглядали т.в.о. міністра Олександра Порхуна.

Герман Сметанін з Укроборонпрому очолив Міністерство стратегічних галузей промисловості. А колишній заступник міністра закордонних справ Микола Точицький став міністром культури та стратегічних комунікацій.

Кадровий дипломат Микола Точицький став міністром культури та стратегічних комунікацій.
Фото: Анна Стешенко
Кадровий дипломат Микола Точицький став міністром культури та стратегічних комунікацій.

Колишнього заступника керівника ОП Олексія Кулебу призначили не лише віцепрем’єром з відновлення, а й міністром розвитку громад та територій. 

Нардеп ЄС Володимир Ар’єв назвав це великим пересуванням ліжок. 

«Одні переходять в уряд, інші — в Офіс Президента. Від зміни Кулеб результат у країні не зміниться», — заявив нардеп.

Олексій Кулеба після виступу
Фото: Анна Стешенко
Олексій Кулеба після виступу

Анна СтешенкоАнна Стешенко, спеціальний кореспондент LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram