ГоловнаПолітика

Україна та Бельгія розпочали переговори щодо укладення двосторонньої безпекової угоди

Під час перемовин сторони обговорили текст проєкту угоди.

Україна та Бельгія розпочали переговори щодо укладення двосторонньої безпекової угоди
раунд переговорів Україна-Бельгія щодо укладення двосторонньої безпекової угоди
Фото: Офіс президента України

Україна та Бельгія розпочали переговори щодо укладення угоди про співпрацю у сфері безпеки на виконання доручення Президента Володимира Зеленського та у продовження його нещодавньої телефонної розмови з Прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо.

Про це ідеться у повідомленні пресслужби Офісу президента України.

Українську переговорну делегацію очолює керівник Офісу Глави держави Андрій Єрмак. Сьогоднішній раунд перемовин провів заступник очільника Офісу Президента Ігор Жовква. 

Бельгійську делегацію очолив керівник Кабінету Прем’єр-міністра з питань безпеки та зовнішніх відносин Петер Моорс. 

"Ми цінуємо лідерство Бельгії в багатьох питаннях підтримки України як на двосторонньому рівні, так і в межах співпраці України з ЄС і НАТО на шляху до нашого членства", – наголосив Ігор Жовква.

Сторони обговорили текст проєкту угоди, торкнулися окремих положень та домовилися про наступний раунд переговорів. 

В Офісі Президента зазначають, що досягнутий прогрес за результатами першого раунду створює реальні можливості для підписання документа вже найближчим часом.

Безпекові гарантії: чого прагне Україна

За дорученням Володимира Зеленського навесні 2022-го створили Міжнародну робочу групу з питань гарантій безпеки. У вересні 2022 року група презентувала Київський безпековий договір. 

У липні 2023, на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО, Зеленський сказав, що Україна потребує отримання безпекових гарантій перед тим, як вона стане членом Альянсу. Ці гарантії мають бути не "замість НАТО", а на шляху до нього, наголосив він. 

У липні країни Group of 7 підписали декларацію про довгострокові гарантії безпеки та економічну підтримку України. До декларації загалом приєдналися 32 держави. Поступово Україна укладає з країнами двосторонні безпекові угоди. Вже є такі угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією та декілька іншими країнами. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram