ГоловнаПолітика

Після зустрічі з Омбудсменом депутати з “ЄС” відвідали у СІЗО генерала Павловського, Шандру і Бащинського

За словами Ірини Геращенко, влада грубо порушує базові права людей на правосуддя.

Після зустрічі з Омбудсменом депутати з “ЄС” відвідали у СІЗО генерала Павловського, Шандру і Бащинського

Правове свавілля у справі “Кузні на Рибальському” не закінчується.

Про це журналістам заявили народні депутати з фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко і Ахтем Чийгоз, які побували в Лукянівському СІЗО.

За словами співголови фракції "Європейська Солідарність" Ірини Геращенко, влада грубо порушує базові права людей на правосуддя.

“Скаржаться і адвокати, й родичі, що по суті заблоковано доступ до правосуддя. Не з’являються прокурори на суди, тим самим зволікають у розгляді справи. Абсолютно неадекватна застава – 500 мільйонів гривень. За що? За те, що люди в перші, найважчі роки війни взяли на себе відповідальність за розбудову українського флоту. Сьогодні їм відмовляють в апеляції – просто не привозять до апеляційного суду. І все це схоже на тортури, на катування. Не на правосуддя, а на кривосуддя, на фальсифікацію, а не на процес”, – сказала Геращенко.

Вона додала, що до жодного з них жодного разу за ці два місяці не прийшов слідчій.

“Немає потреби вести ці слідчі дії, проводити якесь розслідування. Є потреба писати папірці, приколювати до папочки “сфальсифіковано”. І це почув тільки що представник Офісу Уповноваженої Денісової”, – додала Геращенко.

Народна депутатка зазначила, що генерал Павловський як військовий не скаржиться на свій стан, але неозброєним оком видно, що в нього є суттєві проблеми зі здоров’ям і він потребує медичної допомоги.

“Генерал Павловський має поранення, так само має проблеми із здоров’ям. І це ненормально, коли людина не отримувала першої медичної допомоги. Він генерал, ніколи не буде скаржитися. Люди, які є генералами, військовими, уміють брати на себе відповідальність на війні, вони і в тюрмі тримаються дуже гідно. Не скаржаться, з розумінням ставляться до того, що цей процес є абсолютно політичним”, – підкреслила Ірина Геращенко.

“Люди, які відновлювали армію, відновлювали флот, вкрадений окупантом в Криму – їх сьогодні утримують у слідчому ізоляторі. Тому що комусь дуже хочеться хоч щось «нарити» на тих, хто створював українську армію. Це абсолютна ганьба. Коли приходиш на ці судилища і бачиш, як прокурори ховають очі, а тут сидять генерали, які не ховають очі, які себе гідно поводять і в тюрмі. Це дві України, дві дуже великі різниці між тими, за ким правда, і тими, хто виконує замовлення з Банкової”, – додала депутатка. 

Геращенко зауважила, що востаннє була в Лукянівському СІЗО ще за часів Януковича, який кидав за грати лідерів опозиції.

“Це ненормально, коли владі треба зосередитись на боротьбі з режимом Путіна, а вони шукають ворогів всередині країни серед тих, хто випустив катери і взяв їх на озброєння української армії”, – додала народна депутатка.

Народний депутат з фракції “Європейська Солідарність”, колишній політв’язень окупантів у Криму Ахтем Чийгоз наголосив – не можливо пояснити, як влада України може переслідувати українських захисників. 

“Коли тебе окупаційна влада, твій ворог, ворог твоєї держави кидає за грати і вважає супротив ворогу злочином – це зрозуміло. А коли твоя влада України кидає за грати офіцерів і вважає злочином захист твоєї держави – це ганьба. Все що я побачив, їм сказав, що це швидко завершиться і вони чекають на допомогу з боку українців, на підтримку. Вони кажуть – правда за нами і ми переможемо”, – підкреслив Чийгоз.

Нагадаємо, що Павловський є підозрюваним у справі "Кузні на Рибальському".

Главі правління "Кузні на Рибальському" і ексзаступнику міністра оборони оголосили підозри в збитках на 475 млн гривень

7 липня Печерський районний суд міста Києва у справі щодо постачання Збройним силам України неякісної техніки обрав голові правління ПрАТ "Кузня на Рибальському" Валерію Шандрі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі понад 443 млн грн. У серпні суму застави зменшили майже у 9 разів, до 50 млн гривень.

2 липня слідчі Держбюро розслідувань оголосили підозру трьом колишнім посадовим особам Міністерства оборони та голові правління ПрАТ "Кузня на Рибальському" у межах розслідування справи щодо закупівлі військової техніки низької якості. За інформацією слідства, державі було завдано збитків на більш як 475 млн грн.

Дії експосадовців Міноборони були кваліфіковані як умисне вчинення військовою службовою особою в умовах особливого періоду дій, які явно виходять за межі наданих прав та повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

Дії голови правління ПрАТ "Завод «Кузня на Рибальському»" Валерія Шандри кваліфікували як підбурювання до злочину.

Колишній секретар Ради нацбезпеки і оборони, керівник Центрального штабу "Європейської Солідарності" Олександр Турчинов вважає справу проти генерала Ігоря Павловського та глави правління "Кузні на Рибальському" Валерія Шандри "розправою над бойовим генералом та підприємством, яке здатне випускати військові кораблі".

"Кузня на Рибальському" (раніше - "Ленінська кузня") раніше належала Петру Порошенку та Ігорю Кононенку. У листопаді 2018 року компанія Сергія Тігіпка викупила частки Порошенка за $235,8 млн і Ігоря Кононенка за $64,2 млн в заводі.

 Пакет п'ятого президента включав 73,9% акцій, колишнього депутата - 20,1%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram