ГоловнаПолітика

Кулеба: для зустрічі Зеленського і Орбана залишилося виконати дві умови

Лідери України та Угорщини мають намір підписати великий меморандум.

Кулеба: для зустрічі Зеленського і Орбана залишилося виконати дві умови
Фото: МИД Украины

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що для зустрічі президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана залишилося виконати дві умови.

Про це він сказав у четвер на брифінгу в Києві після переговорів з угорським колегою Петером Сіярто.

"Наша сьогоднішня зустріч – один з елементів підготовки до саміту, зустрічі президента Зеленського і прем'єр-міністра Орбана. Ми виходимо з того, що сьогоднішній підписаний протокол – це одна з основ підготовки до великого підписання меморандуму між Угорщиною та Україною, який охопить весь спектр питань нашої двосторонньої співпраці", – сказав Кулеба.

Для проведення саміту необхідно виконати ще дві умови, розповів міністр. Перше – це зустріч комісії з питань національних меншин.

"Комісія зустрінеться на рівні співголів найближчим часом. Я гарантував Петеру, що ми цю зустріч проведемо й наші співголови проведуть дуже ретельний огляд ситуації з захистом прав громадян, які належать до національних меншин, і підготують можливі рішення", – сказав він.

Також до візиту Орбана повинна провести засідання робоча група з питань освіти.

За його словами, мета саміту – не просто зустріч двох лідерів, а відкриття нової сторінки у двосторонніх відносинах між Угорщиною та Україною.

Нагадаємо, у 2017 році відносини між Україною й Угорщиною зіпсувалися, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, який розлютив Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

У вересні міністри закордонних справ України та Угорщини домовилися про зустріч на вищому рівні, яка повинна відкрити шлях для врегулювання актуальних питань двостороннього порядку денного.

У січні 2020 року Верховна Рада прийняла новий закон про повну загальну середню освіту з трьома мовними моделями для національних меншин. Він передбачає, що в угорських школах на Закарпатті може використовуватися тільки рідна мова, але з 5 класу не менше 20% предметів повинні викладатися українською мовою зі щорічним підвищенням до 40% в 9 класі і 60% в старшій школі.

Це також не влаштувало Угорщину. У лютому Сіярто запропонував Україні прирівняти угорську мову до мов корінних народів або збільшити кількість уроків української мови, а інші предмети залишити на угорській. Міністерство освіти і науки відхилило ці пропозиції.

Наприкінці травня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба їздив на переговори до Угорщини. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram