ГоловнаПолітика

Рада змінить регламент під "антиколомойський" закон

Законопроєкт планують розглядати за спеціальною процедурою.

Рада змінить регламент під "антиколомойський" закон
Евгения Кравчук
Фото: facebook/Yevheniya Kravchuk

Заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук розповіла, що для розгляду 16 тис. поправок до "антиколомойського" законопроєкту буде змінено регламент.

Про це вона написала у фейсбуці.

"Сьогодні на фракції говорили про те, як запобігти "парламентському тероризму", коли один депутат своїми поправками може заблокувати роботу всієї Верховної Ради і взяти в заручники всіх громадян, яким зараз дуже непросто... Тому треба шукати баланс між "парламентським тероризмом" і цивілізованою парламентською процедурою", - зазначила Кравчук.

За її словами, фракція прийняла рішення діяти так: у середу, 15 квітня, депутати зберуться ще раз і приймуть зміни до регламенту, які дозволять розглянути всі 16 тис. правок, але так, щоб це не затягнулося на пів року; комітет Ради тим часом продовжить розглядати поправки, а вже після цього законопроєкт розглядатимуть у сесійній залі.

Кравчук зазначила, що зміни, які будуть внесені до регламенту, ще будуть обговорюватися. Зараз робоча версія така:

- У разі, коли до законопроєкту вноситься більше поправок, ніж у ньому є пунктів, але не менше від 500 поправок, він може розглядатися за спеціальною процедурою.

- Ініціювати спеціальну процедуру можуть не менш ніж 150 депутатів, які звертаються з таким клопотанням до голови Ради. А рішення про розгляд за спеціальною процедурою може прийняти тільки парламент 226 голосами.

- Спеціальна процедура означає, що кожна фракція і група може наполягати на розгляді п'яти поправок, а депутат - на розгляді однієї неврахованої комітетом поправки.

- Після цього профільному комітету дається два дні, щоб підготувати нову порівняльну таблицю з поправками, на яких наполягають фракції, групи і депутати.

- Під час розгляду законопроєкту на подання кожної поправки дається до двох хвилин.

"Так, права народних депутатів на законодавчу ініціативу не будуть порушені. Всі поправки, навіть якщо їх 16 тис., будуть розглянуті. Але не в сесійній залі, тому що це контрпродуктивно, а на комітеті, який має для цього аналітику, експертизу, і в якому пропорційно представлені всі фракції і групи", - зазначила заступник голови фракції.

Нагадаємо, 30 березня Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт №2571-д про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (так званий "антиколомойський" законопроєкт), прийняття якого є однією з двох умов укладення нової угоди з Міжнародним валютним фондом.

До законопроєкту про банки внесли понад 16 тис. правок. Найбільшу кількість поправок подав депутат Ради Антон Поляков (позафракційний) - 6 тис., 1,9 тис. поправок вніс депутат від групи "За майбутнє" Віктор Бондар. Крім цього, по понад 1 тис. поправок подали депутати від фракції "Слуга народу": близько 1,8 тис. поправок вніс Дмитро Чорний, близько 1,7 тис. поправок - Ольга Василевська-Смаглюк, 1,6 тис. - Олег Дунда, 1,5 тис. - Сергій Демченко, 1,2 тис. - Олександр Дубінський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram