ГоловнаПолітика

Генерала СБУ затримали за підготовку вбивства Адама Осмаєва

ФСБ пообіцяла за зраду 200 тисяч доларів і російський паспорт.

Фото: СБУ

Генерал-майора Служби безпеки України Валерія Шайтанова затримали за підготовку вбивства Адама Осмаєва на замовлення російських спецслужб.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

"Контррозвідка Служби безпеки України провела резонансну спецоперацію з викриття високопоставленого агента ФСБ у вищих ешелонах влади. Так, сьогодні було затримано генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та скоєнні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував убивство відомого добровольця Адама Осмаєва", - сказано в повідомленні.

Голова СБУ Іван Баканов заявив, що це найважливіше викриття СБУ за всю історію незалежності. "На жаль, людина, яка отримала генеральське звання після Революції гідності і повинна була захищати Україну, насправді працювала проти неї", - сказав Баканов.

СБУ стверджує, що у слідства достатньо доказів того, що Шайтанов є агентом ФСБ Росії. Генерал, який є одним з колишніх керівників Центру спеціальних операцій "А" СБУ, насправді був на агентурному зв'язку під псевдонім "Бобиль" у полковника ФСБ Ігоря Єгорова.

Останній є співробітником департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ - підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації і проведенні розвідувальних і диверсійно-терористичних акцій як на території України, так і інших держав.

Слідство вважає, що Шайтанов планував теракти на території України і вже підібрав для цього колишнього спецназівця, а також передавав Росії інформацію про деякі таємні операції в зоні АТО і ООС, керівництво українських спецслужб і надавав іншу допомогу.

Зафіксовані агентурні зустрічі Шайтанова з Єгоровим.

За державну зраду генералові нібито обіцяли 200 тисяч доларів і паспорт громадянина Росії.

Вирішується питання про оголошення Шайтанову про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 111 (державна зрада) і ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу, і обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, 1 червня 2017 року в Києві було скоєно замах на вбивство Адама Осмаєва і його дружини Аміни Окуєвої. Під час злочину кілера було поранено у відповідь на стрілянину і затримано. У нього знайшли паспорт на ім'я Олександра Дакара.

30 жовтня 2017 року під час чергового замаху Окуєву вбили, а її чоловіка Осмаєва поранено в ногу, він вижив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram