ГоловнаСуспільствоПодії

З початку карантину СБУ викрила 154 агітатори, які поширювали фейки про коронавірус у соцмережах

Агітатори працювали в Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні та Києві.

З початку карантину СБУ викрила 154 агітатори, які поширювали фейки про коронавірус у соцмережах
Фото: Media Confidential

З початку карантину в Україні СБУ виявила 154 агітатори, які поширювали фейки про коронавірус. Також заблокувала 2000 інтернет-спільнот із аудиторією понад 700 000 підписників.

Переважно фейковий контент поширювали з російського інформаційного простору. Про це повідомили на сторінці СБУ в Facebook. Контент призначений для створення штучної паніки та містить заклики до порушення умов карантину.

"Серед виявлених 154 осіб Служба вже встановила вісім інтернет-агітаторів, які цілеспрямовано діяли за завданням російської сторони. Такі агітатори працювали в Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні та Києві", – додали в повідомленні.

Щодо них порушено кримінальні провадження в ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України – тобто за дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного устрою або захоплення державної влади, а також за посягання на територіальну цілісність України.

Інформація про інші 146 осіб спрямована в Нацполіцію. Третину з них уже притягнули до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку або порушення громадського порядку.

Нагадаємо, що в березні у Львові Служба безпеки України викрила місцеву жительку, яка розміщувала в інтернеті фейкову інформацію про поширення коронавірусу. Вона нагнітала паніку серед користувачів інтернет-спільнот. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram