ГоловнаПолітика

Спецкомісія Міноборони додатково перевірила бронежилети "Корсар"

Чинні технічні умови потребують доопрацювання.

Спецкомісія Міноборони додатково перевірила бронежилети "Корсар"
Фото: facebook.com/kostenko.roman83

Створена Міністерством оборони для перевірки якості бронежилетів "Корсар" спецкомісія провела додаткове дослідження в лабораторії Центрального науково-дослідного інституту Збройних сил України.

Про це у фейсбуці повідомив член комісії Роман Костенко.

Костенко нагадав, що, згідно з угодою між Міністерством оборони і ТОВ "НВП "ТЕМП-3000", перевірка та приймання товару здійснюється відповідно до технічних умов, якими визначено, що вироби мають зберігати захисні властивості в умовах експлуатації в діапазоні температур від мінус 40°С до 60°С і в разі атмосферних опадів. 

Фото: facebook.com/kostenko.roman83

"Комісією проведено дослідження зазначених умов: у нормальних умовах, за мінус 40°С і 40°С тепла, а також "дощуванні". У всіх випадках зразки зберегли захисні властивості й не сталося пробиття захисного шару", - повідомив він. 

Фото: facebook.com/kostenko.roman83

Також комісія вирішила провести додаткове дослідження в умовах, не передбачених технічними умовами, а саме - після годинного замочування бронежилетів. Зокрема, було здійснено випробування бронежилетів як з бронепластинами (кулями 5,45 мм і 7,62 мм), так і без них (з м'яким кевларовим пакетом кулею 9 мм ПМ).

У першому випадку бронежилети зберегли рівень стійкості 4, однак виявилося, що після замочування кевларовий пакет бронежилета "Корсар" утрачає захисні властивості.

"Це свідчить про те, що чинні технічні умови щодо зазначених бронежилетів недосконалі та потребують доопрацювання", - зазначив член комісії. 

Фото: facebook.com/kostenko.roman83

"Таким чином, випробування показали, що всі вимоги, які могли перевірити співробітники Головного управління розвитку й супроводу матеріального забезпечення Збройних сил України, відповідають технічним умовам, закладеним у договорі", - підсумував Костенко.

Нагадаємо, 5 листопада Державне бюро розслідувань повідомило про підозру п'яти топчиновникам Міністерства оборони України в закупівлі 11 тисяч неякісних бронежилетів "Корсар".

Трьох чиновників Міноборони арештовано з можливістю вийти під заставу 76 млн гривень. Це начальник Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Дмитро Марченко, його перший заступник Сергій Почтаренко і начальник управління контролю якості Михайло Каморянський.

Ще двом суд обрав домашній арешт. Це заступниця начальника Марченка Ольга Капінус і начальник відділу розробки речового майна Василь Саковець.

Усім їм закидають ч.2 ст. 28, ч. 3 ст. 426 (бездіяльність військової влади за попередньою змовою групи осіб) - закупівля неякісних бронежилетів за завищеною ціною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram