ГоловнаПолітика

Росія включила в список на обмін двох українців, яких підозрюють у спробі "повісити" теракти на ветеранів АТО

Мастікашеву і Каратая затримали два роки тому.

Росія включила в список на обмін двох українців, яких підозрюють у спробі "повісити" теракти на ветеранів АТО
Дарья Мастикашева
Фото: скриншот видео

Росія включила в список нового обміну утримуваними особами громадян України Дарію Мастікашеву й Олександра Каратая. Їх затримала Служба безпеки України влітку 2017 року за підозрою в спробі влаштувати низку терактів у Росії руками колишніх учасників АТО.

Про це пише "Радіо Свобода".

Мастікашева і Каратай знайшли в Кам'янському безробітного ветерана Юрія Бондаря і запропонували йому тисячу доларів за пару тижнів роботи бригадиром у Росії на будівельних об'єктах, з умовою, що він знайде ще двох членів бригади, обов'язково з-поміж колишніх військових. Ними стали його товариші Сергій Морозов і Станіслав Юркевич.

У серпні 2017 року всі троє вирушили з Кам'янського в Москву. Їх проводжала Мастікашева, а в Москві зустрів Каратай. Він винайняв для них квартиру.

У Москві їх водили по різних інфраструктурних об'єктах - метрополітену, вокзалах. Відвідування об'єктів фіксувалося на камеру і документувалося за допомогою дзвінків на номер українського мобільного оператора, який видали колишнім АТО-шникам. За версією СБУ, таким чином готували ґрунт для терористичних актів у Росії.

Коли один з українців зрозумів, що їх хочуть підставити, вони вирішили покинути територію Росії і втекли з допомогою Bla-bla-car.

Російські куратори Мастікашевої і Каратая - експерт "Федерального інформаційного центру "Аналітика і безпека" Сергій Соколов (коханець Мастікашевої) і його начальник Руслан Мільченко. Обидва були затримані ФСБ на початку січня 2018 року.

У СБУ заявляли, що керівництво ФСБ було змушене затримати Соколова, намагаючись відмежуватися від дій "Аналітики і безпеки".

Нагадаємо, спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік наприкінці жовтня заявив, що на переговорах у Мінську готують великий обмін полоненими.

Останній великий обмін на Донбасі відбувся ще наприкінці 2017 року. Тоді Україна віддала 233 осіб, бойовики - 73.

7 вересня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами між РФ і Україною у форматі 35 на 35. В Україну повернулися 35 звільнених в'язнів Кремля. Серед них - 24 військовополонені українські моряки, а також політв'язні Олег Сенцов, Роман Сущенко, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram