ГоловнаПолітика

Луценко говорив Джуліані, що посол США хоче зробити Ситника президентом

Колишній генпрокурор мірявся кількістю вироків з НАБУ.

Луценко говорив Джуліані, що посол США хоче зробити Ситника президентом
Фото: apostrophe.ua

Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко під час січневої зустрічі з адвокатом Трампа Руді Джуліані говорив, що посол США Марі Йованович хоче зробити главу НАБУ Артема Ситника президентом.

Про це свідчать документи Державного департаменту США, оприлюднені на сайті American Oversight.

Під час розмови, яка відбулася в одному з нью-йоркських хмарочосів, Луценко розповів, що в Україні існують Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро, яким посол Йованович нібито була покровителькою.

"Луценко заявив, що посол Йованович витрачає гроші на добрі зв'язки з громадськістю для НАБУ. Луценко заявив, що у НАБУ немає ніяких результатів. НАБУ відкрило близько 300 кримінальних проваджень, які привели лише до 23 операцій зі слідства. Луценко також заявив, що посол Йованович говорила, що зробить Ситника президентом", - сказано в одній з доповідних записок.

Під час розмови Луценко згадував також про ворожнечу між прокурором Назаром Холодницьким і директором НАБУ Артемом Ситником; про "амбарну книгу "Партії регіонів; про 7 млрд доларів у фонді Franklin Templeton, які були нібито незаконно виведені з України; про те, що вважає свого попередника Віктора Шокіна чесною людиною.

Також вони говорили про справу Burisma і виплат Хантера Байдена (син колишнього віцепрезидента США), який входив до ради її директорів.

Луценко показував Джуліані документ, отриманий в Латвії, згідно з яким Burisma виплатила близько $16 млн двом компаніям (Wirelogic Technology - $14,666 млн, Digitex - $1,9 млн) і чотирьом фізособам (Олександр Кваснєвський - $1,15 млн, Алан Аптер - $303 тис., Девон Арчер і Хантер Байден). За оцінками Луценка, загальна сума могла досягати $100 млн.

Нагадаємо, що Луценко стверджує, що зустрічався з Джуліані заради того, щоб знайти "гроші Януковича" в США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram