ГоловнаПолітика

Росія анонсувала нову зустріч щодо транзиту газу через Україну

Глава російського Міненерго заявив, що обговорення відбудеться наступного тижня.

Росія анонсувала нову зустріч щодо транзиту газу через Україну
Фото: sputnik.by

Міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що нова зустріч з питання транзиту газу через Україну відбудеться наступного тижня. Про це пише ТАСС.

За його словами, наступного тижня сторони обговорять технічні питання.

"Вони [консультації] відбуваються в робочому режимі, обговорюються технічні питання. Насамперед між "Газпромом", "Нафтогазом" і оператором газотранспортної системи України. Питання насамперед комерційних компаній", - сказав Новак.

Нагадаємо, 18 листопада "Газпром" надіслав українському "Нафтогазу" офіційну пропозицію про продовження транзиту газу на один рік. Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель назвав неприйнятною таку пропозицію.

З 1 січня 2020 року закінчується 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу обсягом до 90 млрд кубометрів на рік. Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані щодо його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує в 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram