ГоловнаЕкономікаДержава

Україну не влаштує контракт з "Газпромом" на рік, - Гончарук

Україна зацікавлена тільки в довгостроковому контракті.

Україну не влаштує контракт з "Газпромом" на рік, - Гончарук
Фото: kmu.gov.ua

Україну влаштує підписання тільки довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу, в якому прописані взаємовигідні для всіх сторін умови. Про це на брифінгу повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, передає агентство УНІАН. 

Гончарук заявив про це, коментуючи пропозицію "Газпрому" про продовження транзитного контракту з Україною на рік.

"Україну влаштує довгостроковий контракт, який, з одного боку, забезпечує повноцінне використання нашої ГТС, а з іншого - енергетичну безпеку України та Європи", - сказав Гончарук.

Прем'єр підкреслив, що уряд зацікавлений отримати транзит газу з 2020 року на взаємовигідних умовах. "Ми повинні отримати не якийсь проміжний варіант на один рік, щоб росіяни могли завершити будувати свою інфраструктуру (обхідні газопроводи) і потім політично тиснути на європейські країни і Україну. Ми хочемо прогнозованих, взаємовигідних, стабільних умов роботи з нашими європейськими партнерами за європейськими правилами", - наголосив прем'єр.

"Ми маємо намір до кінця року завершити відповідну сертифікацію і пропонувати нашим партнерам контракти на європейських умовах за європейськими правилами", - додав він.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору про транзит газу обсягом до 90 млрд кубометрів на рік. Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що слід готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Крім того, в 2020 році РФ розраховує завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram