ГоловнаСвіт

Сонленд: я, Волкер і Перрі не хотіли співпрацювати з Джуліані

Джуліані вимагав, щоб керівництво України публічно заявило про початок розслідування у справі втручання у вибори 2016 року і компанії "Бурізма".

Фото: EPA/UPG

Міністр енергетики Рік Перрі, колишній спецпредставник США в Україні Курт Волкер і посол США в ЄС Гордон Сонленд не хотіли співпрацювати з адвокатом Трампа Руді Джуліані.

Про це Сонленд розповів під час громадських слухань у Комітеті з розвідки Палати представників у справі про імпічмент Трампа, передає кореспондент LB.ua.

«Міністр енергетики Перрі, колишній спецпредставник США в Україні Курт Волкер і я працювали з паном Джуліані з питань України за прямою вказівкою президента Трампа. Ми не хотіли співпрацювати з паном Джуліані, просто ми грали в ту гру, яку нам нав'язали. Ми всі розуміли, що якщо ми не будемо співпрацювати з Джуліані, то тоді ми втратимо дуже важливу можливість зміцнити взаємини між Сполученими Штатами і Україною», - сказав Сонленд.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Незважаючи на те, що вони були не згодні із залученням Джуліані в процес, вони вважали, що його роль є потрібною. Сонленд підкреслив, що якби знав про всіх, з ким спілкувався Джуліані, то заперечував би проти його участі.

«По-третє, саме тому, що ми не думали, що займалися чимось незаконним і неналежним, ми зробили все від нас залежне, щоб всі ті, хто приймає рішення в раді нацбезпеки і Держдепартаменті, знали важливі деталі докладених нами зусиль», - додав він.

Сонленд підкреслив, що заява про те, що він, Перрі і Волкер займалися якоюсь неналежною дипломатією, не відповідає дійсності. Керівництво нацбезпеки, Держдепартаменту і Білого дому було проінформовано через e-mail про роботу політиків в Україні.

За його словами, для організації візиту Зеленського в Білий дім Джуліані вимагав, щоб керівництво України публічно заявило про початок розслідування у справі втручання у вибори 2016 року і компанії "Бурізма". Джуліані переказав побажання президента США. Сонленд зазначив, що знав, що це важливо для Трампа.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

«У мене не було бажання встановлювати якісь умови для українців. Моя позиція полягала в тому, що Білий дім повинен надавати військову допомогу без якихось додаткових умов», - додав Сонленд.

При цьому він розповів, що вперше поспілкувався з Джуліані на початку серпня. Він йому сказав, що президент Трамп хотів би почути від президента Зеленського публічно, що він готовий протидіяти інцидентам корупції в Україні. Джуліані згадав вибори 2016 року, сервери Дипломатичної партії і "Бурізму" як основні теми, важливі для Трампа.

«Ми тримали в курсі нашої діяльності керівництво в Держдепі і раді нацбезпеки. Сюди входила взаємодія з держсекретарем Помпео, його радниками, а також будь-які взаємодії з ексрадником з питань нацбезпеки Болтоном, професором Хіл і містером Моріссоном (їх співробітниками)», - підкреслив Сонленд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram