ГоловнаСвіт

У США палата представників схвалила законопроєкти про підтримку протестувальників в Гонконзі

Якщо Трамп не підпише законопроєкти, за них проголосують удруге.

У США палата представників схвалила законопроєкти про підтримку протестувальників в Гонконзі
Палата представителей США
Фото: wikipedia.org

Нижня палата американського парламенту - практично одностайно схвалила прийняті раніше в Сенаті законопроєкти про підтримку протестувальників у Гонконзі, який є автономним регіоном Китаю. Про це пише агентство Reuters.

Перший законопроєкт зобов'язує держсекретаря Майка Помпео раз на рік підтверджувати, що в Гонконзі зберігається достатній рівень автономії, щоб США надавали йому особливий торговий статус. Чиновники, відповідальні за порушення прав людини в Гонконзі, будуть підпадати під санкції.

За це проголосувало 417 конгресменів і лише один був проти.

Другий законопроєкт забороняє поліції Гонконгу продаж деяких засобів для стримування натовпу. Наприклад, сльозогінний газ, гумові кулі й електрошокери. Проєкт підтримали 417 конгресменів, жоден не проголосував проти.

Щоб законопроєкти набули чинності, їх ще повинен підписати президент США. Агентство припускає, що навіть вето Трампа можна буде подолати, якщо в обох палатах Конгресу проведуть повторне голосування.

Китай засудив рішення американського парламенту і попередив про застосування спецзаходів з метою захисту свого суверенітету і безпеки. 

Нагадаємо, протести в Гонконзі тривають уже двадцять п'ятий тиждень. 11 листопада повідомляли, що поліція застосувала проти демонстрантів бойову зброю.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram