ГоловнаПолітика

Спікер Держдепу: США пам'ятають про жертви Голодомору і підтримують Україну

"У своїй підступній кампанії Росія недооцінює стійкість українців".

Спікер Держдепу: США пам'ятають про жертви Голодомору і підтримують Україну
Фото: twitter.com/USEmbassyKyiv

Речник Державного департаменту Морган Ортегус виступила із зверненням в зв'язку з 86-ми роковинами Голодомору в Україні.

"У листопаді цього року ми згадуємо і вшановуємо пам'ять мільйонів українців, які загинули 86 років тому під час Голодомору, жахливого голоду, створеного варварською політикою сталінського режиму. Шляхом навмисного захоплення української землі і врожаю та примусової колективізації Радянський Союз створив масовий голод, загибель і надзвичайні людські страждання", - йдеться в заяві.

У Держдепартаменті відзначають, що Голодомор - одна з найжорстокіших подій 20 століття, але він не зломив дух українського народу.

"І тепер на Україну знову напали. Окупація Криму Росією і її нинішня агресія на сході України призвели до загибелі близько 13 тисяч осіб. Москва до того ж намагається маніпулювати і знищити прагнення народу України. Але в своїй підступній кампанії Росія недооцінює стійкість українців і не враховує їх прагнення до кращого майбутнього. Ця кампанія приречена на провал", - сказала Ортегус.

У зв'язку з цим Державний департамент від імені США висловлює підтримку Україні в межах міжнародно визнаних кордонів, тобто з Кримом і окупованими районами Донецької і Луганської областей.

Нагадаємо, що в 2006 році Верховна Рада України визнала Голодомор актом геноциду. Це прописано в першій статті закону "Про Голодомор 1932-1933 років".

Закон став політико-правовою основою для проведення масштабного офіційного розслідування злочину геноциду в Україні в 1932-1933 роках. Під час слідства було доведено намір керівництва Радянського Союзу знищити частину української нації.

У 2010 році український суд назвав винними у Голодоморі Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Косіора, Чубаря і Хатаєвича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram