ГоловнаСвіт

РФ намагалася перекласти відповідальність за втручання у вибори США на Україну, - NYT

Росія протягом декількох років фальсифікувала дані.

РФ намагалася перекласти відповідальність за втручання у вибори США на Україну, - NYT
Фото: EPA/UPG

Росія протягом декількох років вела кампанію, спрямовану на те, щоб перекласти відповідальність за втручання РФ у вибори в США в 2016 році на Україну, повідомила в п'ятницю, 22 листопада, американська газета The New York Times.

За її даними, співробітники розвідки РФ передавали фальсифіковані дані про "втручання" Києва російським і українським бізнесменам, а ті своєю чергою надавали їх американським політикам і журналістам.

Згодом ця підроблена інформація дійшла до оточення президента США Дональда Трампа, який спробував використовувати її для свого захисту під час підготовки демократами імпічменту, зазначається далі в матеріалі.

Зокрема, про докази українського втручання у вибори США раніше заявляв адвокат глави Білого дому Рудольф Джуліані.

У матеріалі йдеться, що раніше колишній радник Трампа у справах Росії Фіона Гілл розкритикувала республіканців за поширення "вигаданого наративу", що не Москва, а Київ втручався в перебіг американських виборів.

Виступаючи 21 листопада в комітеті з розвідки Палати представників зі свідченнями в рамках процедури підготовки імпічменту Трампу, Гілл заявила про поширення теорії змови і "політично мотивованої брехні", яка слугує інтересам Кремля.

Гілл також вказала, що поширення неправдивої інформації відбулося, ймовірно, під час кампанії, що проводиться російськими службами безпеки.

Крім того, видання з посиланням на трьох посадових осіб США пише, що представники американських спецслужб повідомили сенаторам та їхнім помічникам про кампанію Москви щодо фальсифікації доказів злому Україною серверів Демократичної партії в 2016 році, яка тривала кілька років.

За даними газети, секретний брифінг був присвячений розвитку російської тактики втручання, зокрема здібностям більш ретельно приховувати проведення таких операцій. Американські спецслужби вважають, що Москва може подвоїти свої зусилля під час виборчої кампанії 2020 року.

Нагадаємо, у США триває розслідування щодо імпічменту Трампа. Критики вважають, що він скористався своїм становищем, щоб натиснути на президента України Володимира Зеленського і погрожував припинити фінансову допомогу Україні, якщо київська влада не оголосить про проведення розслідування проти його політичного противника Джо Байдена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram