ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про відновлення відповідальності за незаконне збагачення

Документ вносить зміни до Кримінального та Цивільного процесуального кодексів.

Зеленський підписав закон про відновлення відповідальності за незаконне збагачення
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за отримання таких активів". Документ був ухвалений Верховною Радою 31 жовтня.

Так, поновлюється кримінальна відповідальність за незаконне збагачення та впроваджується інститут стягнення необґрунтованих активів чиновників у дохід держави. Про це повідомили в пресслужбі президента.

"Документ доповнює Кримінальний кодекс новою статтею 368-5 "Незаконне збагачення", згідно з якою набуття активів, вартість яких більш ніж на 6500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (110 500 грн) перевищує їх законні доходи, карається позбавленням волі від 5 до 10 років", - уточнили в ОПУ.

Також документ вносить зміни до Цивільного процесуального кодексу, згідно з якими справи про визнання активів необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави розглядатиме Вищий антикорупційний суд.

Нагадаємо, 26 лютого 2019 року Конституційний Суд скасував статтю про незаконне збагачення у Кримінальному кодексі через некоректне формулювання. У ній під незаконним збагаченням малося на увазі "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджена доказами, а також передавання нею таких активів іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч. 1-3 ст. 62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ч. 1 ст. 63 Конституції).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram