ГоловнаПолітика

Сенцов у Європарламенті: я не вірю Путіну і закликаю вас не вірити йому (оновлено)

Колишній політв'язень закликав не домовлятися з Росією на шкоду Україні.

Фото: twitter.com/Europarl_EN

Український режисер Олег Сенцов закликав європейських політиків не вірити президенту Росії Володимирові Путіну і не домовлятися з ним без участі України.

Про це він сказав під час промови в Європейському парламенті, де він виступив як лауреат премії Сахарова 2018 року.

"Зараз ведеться багато розмов з приводу примирення з Росією, якихось переговорів. Я не вірю Путіну і закликаю вас не вірити йому. Росія і Путін обов'язково обдурять. Вони не хочуть миру на Донбасі, не хочуть миру в Україні. Вони хочуть бачити Україну на колінах, хочуть впливати на європейську і світову політику своїм силовим методом", - сказав Сенцов.

Він зазначив, що у Європейського Союзу нині багато внутрішніх проблем, але вони не до порівняння з тим, що доводиться переживати Україні.

"У ЄС зараз багато внутрішніх суперечок, розбіжностей, конфліктів. Як розвиватися, як реформуватися, що робити далі? Як кажуть у нас: нам би ваші проблеми. У нас усе набагато складніше. У нас стара корупційна система в країні, яка досі не змінена. У нас збройна агресія, щотижня гинуть військові. Це інший рівень проблем", - сказав він.

Сенцов підкреслив, що Україна розраховує на Європейський Союз і не має іншого шляху розвитку, крім як інтеграції з ЄС.

"Країна, яка, напевно, зараз є найбільшим єврооптимістом у світі - це Україна. Для нас немає іншого шляху розвитку, іншого виходу. Це питання виживання як для країни. Тому щоразу, коли хтось із вас буде думати, як протягнути руку дружби Путіну через наші голови, пам'ятайте про кожного із 13 тисяч загиблих в Україні, про сотні наших людей, які все ще перебувають у тюрмах і яких можуть катувати просто зараз, про тих кримських татар, які можуть бути заарештовані просто цієї миті", - сказав він.

Сенцов також подякував Європарламенту за премію Сахарова.

"Андрій Сахаров, Нельсон Мандела, Вацлав Гавел... Я ніколи не міг собі уявити, що коли-небудь моє ім'я будуть ставити в один ряд із цими людьми. Це велика честь і велика відповідальність. Дякую вам за це", - сказав режисер.

Сенцов закінчив свою промову словами "Слава Україні!".

Оновлення 14:41. Згодом на пресконференції в Європарламенті Сенцов обґрунтував, чому Путіну не можна вірити.

Він сказав, що російський президент пройшов школу ФСБ і веде "подвійну, потрійну гру" за маскою.

"Чому ми не віримо [Путіну]? Я от із Криму родом. Крим у різні часи належав дуже різним державам, переходив з одних рук в інші. І після розпаду Радянського Союзу було рішення залишитися в межах республік, тобто Крим залишається українським. Було підписано договір, було підписано Біловезький меморандум, усіх все влаштовувало. Путін за два роки до подій 14 року приїжджав до Криму на фестиваль, співав українських пісень українською мовою, говорив, що Крим - це Україна, що ми братні народи, що дружба назавжди. Освічувався в любові, коли його все влаштовувало і вся Україна була підпорядкована. Щойно ми вирішили, що не будемо його слухатися, а хочемо будувати свою країну за європейськими принципами, все це було відкинуто, маски скинуті, він напав на нас, коли в нас проходила зміна уряду, коли в нас було практично безвладдя в країні. Підло, нишком забрав усе. Як ми можемо йому після цього вірити?" - сказав він.

За словами Сенцова, не повинна вірити Путіну і Великобританія, де Росія намагалася отруїти неугодну людину, а потім почала все заперечувати.

"Те саме робить в Україні. Ввели війська, озброюють сепаратистів, постачають їм важке озброєння, 13 тисяч загиблих, а вони кажуть: це не ми. "Боїнг" малайзійський збили! Є вже розслідування, 9 березня наступного року суд - усе, докази видно, звідки приїхав "Бук", хто натискав на кнопку, віддавав наказ. Що, Путін не в курсі був цієї ситуації? Як йому можна після цього вірити?" - сказав Сенцов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram