ГоловнаПолітика

Канада зніме санкції з Портнова, якщо ГПУ не обґрунтує необхідності їх продовження

Уряд може ухвалити таке рішення вже найближчими тижнями.

Канада зніме санкції з Портнова, якщо ГПУ не обґрунтує необхідності їх продовження
Фото: www.radiosvoboda.org

У Канаді незабаром можуть зняти санкції з колишнього заступника голови Адміністрації експрезидента Віктора Януковича - Андрія Портнова - якщо ГПУ не подасть обґрунтування обставин для їх продовження. Про це журналістам "Радіо Свобода" повідомили два джерела в канадському уряді.

"В Оттаві тривають дискусії щодо цього, і рішення про зняття санкцій з Портнова може опинитися в порядку денному нового уряду найближчими тижнями", - повідомило джерело.

Підставою для ймовірного перегляду санкцій став лист колишнього заступника генпрокурора Сергія Кізя, надісланий у Канаду в липні 2019 року, в якому йшлося, що "щодо Портнова не проводиться жодних досудових розслідувань і він не має процесуального статусу підозрюваного, обвинуваченого або підсудного".

Кізь також поінформував Посольство України в Канаді і МЗС, що "станом на 29 липня 2019 року юридичних підстав для перебування Андрія Портнова у списку санкцій немає".

Джерела в канадському уряді повідомили, що в разі незгоди нового керівництва ГПУ з цією позицією необхідно у найкоротші терміни надіслати відповідну інформацію в МЗС Канади.

Нагадаємо, 6 березня 2014 року ЄС ввів санкції проти 18 громадян України, підозрюваних у привласненні державних коштів та причетності до порушень прав людини. Серед них був і Андрій Портнов. Через рік Європейський Союз продовжив санкції, але виключив зі списку Андрія Портнова.

Влітку 2019 року Портнов заявив, що має намір відсудити $300 тисяч компенсації у Генпрокуратури, Міністерства закордонних справ і Посольства України в Канаді через "незаконне застосування міжнародних санкцій". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram