ГоловнаПолітика

КСУ забракував законопроєкт Зеленського про додаткових омбудсменів

Змін до Конституції буде менше, ніж хотів президент.

КСУ забракував законопроєкт Зеленського про додаткових омбудсменів
Фото: Конституційний Суд України

Конституційний Суд визнав неконституційними окремі норми законопроєкту №1016 президента Володимира Зеленського про нових омбудсменів (уповноважених парламенту).

Про це йдеться на сайті КСУ.

Законопроєктом пропонувалося прописати в статті 85 Конституції України новий пункт 17-1, згідно з яким Верховна Рада повинна була отримати повноваження призначати і звільняти уповноважених Верховної Ради за дотриманням Конституції і законів в окремих сферах, а також заслуховувати їхні щорічні доповіді. Відповідні зміни також пропонували внести до статті 101 Конституції України.

Зараз у статті 101 Конституції України в Україні є лише інститут уповноваженого Верховної Ради з прав людини, який здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини.

Конституційний Суд вирішив, що законопроєкт не відповідає ч.1 ст.157 Конституції, оскільки парламентський контроль потенційно може становити ризик надмірного втручання в підприємницьку діяльність, у діяльність інститутів громадянського суспільства, органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

"Конституційний Суд застерігає від введення такого контролю за дотриманням Конституції, який суперечить Конституції і може привнести юридичну невизначеність, оскільки це несумісно з принципом верховенства права - однією з основних гарантій дотримання прав і свобод людини і громадянина. Для людини і громадянина така невизначеність є загрозою свавілля з боку органів публічної влади та їхніх посадових осіб", - йдеться у висновку.

Введення нового виду парламентського контролю через інститут уповноважених Верховної Ради "щодо дотримання Конституції і законів в окремих сферах" може призвести до звуження сфери діяльності і повноважень уповноваженого Ради з прав людини.

Нагадаємо, що 3 вересня Верховна Рада направила в Конституційний Суд шість законопроєктів зі змінами до Конституції.

Вони стосуються скасування адвокатської монополії; права президента призначати директорів НАБУ і ДБР і створювати регуляторні органи; права народу вносити законопроєкти; введення додаткових посад омбудсменів; скорочення Ради до 300 депутатів; позбавлення депутатів мандата за кнопкодавство і прогули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram