ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про імпічмент

Про це свідчить сайт ВР.

Зеленський підписав закон про імпічмент
Фото: yes-ukraine.org

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)". Про це свідчать дані на сторінці відповідного законопроєкту №1012 на сайті ВР.

Ініціювати імпічмент можуть не менш ніж 226 депутатів, підписи яких забороняється відкликати з подання.

Для проведення розслідування впродовж 30 днів створюється спеціальна парламентська тимчасова слідча комісія, до складу якої мають увійти депутати від усіх фракцій і груп, представлені пропорційно їх кількості, а також спецпрокурор і спецслідчі.

Комісія розслідує факт і обставини вчинення злочину, перевірить обґрунтованість і повноту доказів і в шестимісячний термін підготує пропозиції щодо проєкту постанови про звинувачення президента.

У разі прийняття проєкту Рада направить його до Конституційного і Верховного судів, які повинні перевірити дотримання конституційної процедури і наявність ознак злочину в діях, в яких звинувачується президент.

У разі негативних висновків КС Рада повинна усунути порушення, в тому числі за необхідності провести додаткове розслідування.

У разі негативних висновків Верховного Суду парламент повинен припинити процедуру імпічменту. У разі позитивних висновків судів проєкт постанови про усунення президента з поста в порядку імпічменту приймається не менш ніж 338 голосами.

 

Якщо Рада достроково припинить повноваження президента в зв'язку зі зміщенням його з поста в порядку імпічменту, то до обрання нового голови держави його повноваження виконуватиме голова парламенту.

Нагадаємо, Рада ухвалила закон про імпічмент 10 вересня, Разумков його підписав 19 вересня. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram