ГоловнаПолітика

Адвокат Януковича заявив, що той готується повернутися в Україну

23 вересня Апеляційний суд почав розглядати сім скарг про скасування вироку експрезиденту.

Адвокат Януковича заявив, що той готується повернутися в Україну
Виктор Янукович
Фото: twitter.com/zvezdanews

Адвокат експрезидента-втікача Віктора Януковича Віталій Сердюк після засідання в Апеляційному суді Києва заявив, що його підзахисний готується повернутися в Україну.

Про це повідомляє "5 канал".

Відзначають, що Апеляційний суд учора, 23 вересня, почав розглядати сім скарг адвокатів про скасування вироку Януковичу.

"Він зараз перебуває на території Російської Федерації тимчасово. І захист здійснює заходи, які забезпечать можливість його перебування на батьківщині. Основні завдання, поставлені клієнтом, - це забезпечити притягнення до відповідальності винуватих у здачі Криму, винуватих у скоєнні антиконституційного захоплення влади або державного перевороту, - зараз виконуються", - заявив Сердюк.

Прокурор Генеральної прокуратури Руслан Кравченко, своєю чергою, зазначив, що позиція звинувачення залишилася незмінною.

"Позиція звинувачення - незмінна, ми впевнені в своїй перемозі, тому що ми впевнені, що вирок Оболонського райсуду міста Києва - мотивований і законний, - сказав він.

Нагадаємо, 1 березня 2014 року Янукович, перебуваючи на території РФ, вчинив держзраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень. Того ж року Янукович утік в Росію.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно визнав його винуватим у державній зраді і пособництві в агресивній війні. Янукович отримав покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. У вироку зазначено, що дії Росії в Криму кваліфікуються як акт агресії, а дії Януковича - як пособництво.

У квітні Янукович заявив, що після того, як пост голови держави займе переможець президентських виборів шоумен Володимир Зеленський, він планує повернутися в Україну і домагатися зняття всіх звинувачень. Янукович також передавав Зеленському вітання з перемогою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram