ГоловнаПолітика

Перший віцеспікер Ради пропонує штрафувати за "кнопкодавство" на 85 тис. гривень

Апарату парламенту також необхідно забезпечити відеофіксацію голосування.

Перший віцеспікер Ради пропонує штрафувати за "кнопкодавство" на 85 тис. гривень
Фото: сатй Партии регионов

Перший віцеспікер Верховної Ради, представник президента в парламенті Руслан Стефанчук пропонує ввести штраф до 85 тис. гривень за неперсональне голосування.

Про це йдеться в законопроєкті №2148 від 17 серпня, передають "Українськi Новини".

За голосування депутатом Ради замість іншого нардепа запропоновано ввести покарання у вигляді штрафу від 3 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів (51-85 тис. гривень).

При цьому апарату Ради необхідно забезпечувати відеофіксацію голосування.

Спікера Ради планують уповноважити повідомляти про факт неперсонального голосування, після чого він повинен доручити лічильній комісії вилучити карту такого депутата і провести голосування повторно. Далі спікер повинен доручити підготувати повідомлення про порушення, яке разом із протоколом, стенограмою, стенографічним бюлетенем відповідного засідання і відеозаписом він направить у Державне бюро розслідувань.

Нагадаємо, в серпні президент Володимир Зеленський запропонував позбавляти депутатів мандатів за прогули і "кнопкодавство".

Раніше Стефанчук анонсував запуск системи голосування "Рада-4" з біометричною кнопкою, яка реагуватиме на відбиток пальця депутата. За його словами, нова система може бути готова до експлуатації 2020 після зимових канікул.

10 вересня представники руху "Чесно" зафіксували перший випадок кнопкодавства в Раді дев'ятого скликання. Відзначився мажоритарник Олександр Ковальов, обраний у найменшому прифронтовому окрузі №51 у Донецькій області. Він натискав кнопку на місці ще одного позафракційного мажоритарника з Донецької області Максима Єфимова. Це сталося під час голосування за проєкт закону про імпічмент за основу. 11 вересня депутат від "Слуги народу" Олена Копанчук проголосувала замість однопартійця В'ячеслава Рубльова, а Сергій Литвиненко проголосував за іншого "слугу", ймовірно Олександра Скічка.

Після цього нардепи публічно попросили пробачення за "кнопкодавство" і пообіцяли переказати місячну зарплату на благодійність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram