ГоловнаПолітика

У Держдепі США назвали умови для розширення "нормандського формату"

Росія повинна взяти на себе відповідальність за виконання Мінських домовленостей.

У Держдепі США назвали умови для розширення "нормандського формату"

Будь-який новий формат вирішення конфлікту на Донбасі вимагає домовленості усіх сторін.

Про це заявив заступник помічника державного секретаря США Джордж Кент, повідомляє Голос Америки.

"Україна має всі права шукати партнерів для вирішення одного з найбільших конфліктів сучасної Європи. Щодо Нормандського формату з чотирьох країн - США висловили бажання брати участь у вирішенні конфлікту на Донбасі. Зараз ці зусилля очолює призначений для проведення переговорів спеціальний представник Курт Волкер. Потрібна домовленість усіх сторін для створення будь-якого нового формату", - сказав Кент.

Він підкреслив, що США підтримують зусилля Президента України Володимира Зеленського зі здійснення кроків в напрямку миру.

"Дії українських військових у Станиці Луганській, бажання відновити міст, необхідний для задоволення гуманітарних потреб, демонструє намір нового українського уряду вжити заходів у правильному напрямку", - зазначив чиновник.

За словами Джорджа Кента, Росія повинна взяти на себе відповідальність щодо дотримання умов перемир'я і виконання зобов'язань за Мінськими угодами.

"Трагічні події, коли війська, очолювані Росією, в результаті ракетного обстрілу вбили українських солдатів, які захищали свою землю, вказує на те, що саме Росія повинна взяти відповідальність не тільки у питанні дотримання умов перемир'я, укладеного за посередництва ОБСЄ, але також у виконанні своїх зобов'язань, визначених у Мінських угодах 2014-2015 років. А це включає негайне і повне припинення вогню, звільнення усіх українських полонених, яких утримують очолювані Росією сили, а також виведення усіх російських військових і техніки з території України", - заявив Кент.

"Відданість США збереженню територіальної цілісності і суверенітету України є непохитною, і ми віримо, що весь Донбас є частиною України, так само, як і Крим", - додав представник Держдепу.

Раніше посол України у Берліні Андрій Мельник повідомив, що Німеччина підтвердила готовність до активізації "нормандського формату".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram