ГоловнаПолітика

Зеленський: призначати нових місцевих прокурорів буде новий керівник ГПУ

Президент пояснив, що призначення і звільнення місцевих прокурорів не входить у його повноваження.

Зеленський: призначати нових місцевих прокурорів буде новий керівник ГПУ
Фото: president.gov.ua

Після початку роботи Верховної Ради України IX скликання буде призначено нового генерального прокурора, до повноважень якого входить заміна місцевих прокурорів.

Про це заявив Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Черкаської області, коли йому поскаржилися на роботу прокурора області Сергія Овчаренка, повідомляють на сайті президента.

"Мені зараз складно щось говорити про прокурора. По-перше, я не знаю цієї людини. По-друге, ми призначимо нового генерального прокурора. Це буде, коли з'явиться нова Верховна Рада. І його завданням буде заміна всіх прокурорів. Нехай генеральний прокурор розбирається з цим питанням", - сказав Зеленський.

Він пояснив, що призначення і звільнення місцевих прокурорів не входить у його повноваження.

11 червня Зеленський вніс подання на звільнення генпрокурора Юрія Луценка. Однак парламент відмовився розглядати це подання. За словами заступника керівника Офісу президента Руслана Рябошапки, незважаючи на зміни в законі про прокуратуру щодо того, що генеральний прокурор не повинен мати юридичної освіти, інші статті документа припускають, що прокурором ГПУ може бути людина з такою освітою. "Ця людина здійснює процесуальні функції і, відповідно, повинна мати як юридичну освіту, так і досвід у галузі права. Луценко такого досвіду не має", - сказав він.

Нагадаємо, Рада схвалила призначення Луценка генпрокурором 12 травня 2016 року. Раніше цього ж дня парламент прийняв закон, яким дозволив призначати генпрокурором кандидата без юридичної освіти і досвіду роботи в прокуратурі. Тоді депутати підтримали рішення пом'якшити вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора. Зокрема, знімається обов'язковість юридичної освіти, допускається замість п'ятирічного стажу роботи в галузі права мати п'ятирічний досвід роботи в законодавчому або правоохоронному органі.

Законопроєкт упродовж двох годин підписали і спікер Андрій Парубій, і президент Петро Порошенко. Для того, щоб закон набув чинності, було спеціально надруковано екстрений випуск газети "Голос України".

У 2018 році прийнятий під Луценка закон оскаржили в КС, але рішення так і не було прийнято.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram