ГоловнаПолітика

Представник Зеленського в Раді попросив не квапити його з підписанням закону про ТСК і процедуру імпічменту

У часи Порошенка деяких законів не підписувалися роками.

Представник Зеленського в Раді попросив не квапити його з підписанням закону про ТСК і процедуру імпічменту
Фото: Анна Стешенко

Президент Володимир Зеленський має намір визначитися з долею закону про тимчасові слідчі комісії, де прописана процедура імпічменту, в найближчі дні.

Про це сказав його представник у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

"Президент розуміє складність і важливість ухваленого закону, йому потрібен ще певний час для його вивчення. Думаю, рішення буде оприлюднено найближчим часом", - сказав він.

При цьому Стефанчук нагадав, що попередній президент Петро Порошенко неодноразово зривав терміни підписання законів і Верховна Рада його чомусь не підганяла.

"Ми ретельно проаналізували діяльність Петра Олексійовича Порошенка - і бачимо, що для дуже важливих питань теж брався додатковий час для їх вивчення. Деякі закони пролежали без підписання президентом 2,5 роки. І таких листів-звернень до Адміністрації Президента про негайне підписання ми в канцелярії чомусь не знайшли», - сказав він.

Спікер Андрій Парубій у відповідь зазначив: якщо затримка розгляду закону закінчиться вето, Верховна Рада нинішнього скликання фактично буде позбавлена права розглянути його.

"Я жодного разу - і апарат це підтвердить - ні на день не прострочив підписання законів. Це терміни не приватні, вони передбачені законами України. Дійсно, були прецеденти, коли за попередніх каденцій президенти подовжували ці терміни. Тільки дві речі: це закон особливого значення, а по-друге, наша каденція має часу чотири дні, щоб відреагувати на рішення. Тобто ми можемо розглянути пропозицію, розглянути вето і подолати його. Але ви позбавляєте нас права відреагувати", - сказав він.

Парубій також порадив Стефанчук не кивати на Порошенка, бо Зеленський приходив до влади з гаслами про те, що з ним усе буде за законом.

Нагадаємо, 6 червня Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт про тимчасові слідчі комісії, до якого перед фінальним голосуванням ухвалили розділ про імпічмент.

Прийнятий закон говорить, що Верховна Рада створює спеціальну слідчу комісію згідно зі ст.111 Конституції України для проведення розслідування обставин щодо вчинення президентом України державної зради чи іншого злочину.

Для ініціювання імпічменту і створення ССК необхідно зібрати не менш ніж 300 підписів депутатів. Законопроєкт прописує повноваження ССК, а також умови для призначення спеціального прокурора і його повноваження.

При цьому наприкінці травня президент Володимир Зеленський подав власний законопроект про імпічмент. Його представник у парламенті Руслан Стефанчук говорив, що імпічмент повинен регулюватися окремим законом і не може бути прописаний у законі про тимчасові слідчі комісії.

Зеленський пропонував Верховній Раді прийняти законопроєкт про імпічмент разом зі зняттям депутатської недоторканності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram