ГоловнаПолітика

Відомі юристи обґрунтували неконституційність указу Зеленського про розпуск Ради

Президент Зеленський перевищив свої конституційні повноваження.

Відомі юристи обґрунтували неконституційність указу Зеленського про розпуск Ради
Фото: 24 Канал

Відомі фахівці з конституційного права звернулися в Конституційний Суд з обґрунтуванням неконституційності указу президента Володимира Зеленського "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів" від 21 травня 2019 року.

Про це повідомляє Центр політико-правових реформ.

У зверненні йдеться, що, видавши цей указ, Президент порушив низку положень Конституції.

Ініціатори звернення наголошують, що у Володимира Зеленського на момент видання указу (21 травня 2019 року) не було законних підстав оголошувати про розпуск Верховної Ради. У тексті звернення перераховані правові аргументи на користь висновку авторів про те, що Президент Зеленський "перевищив свої конституційні повноваження, чим порушив частину першу статті 8, частину другу статті 19, пункт 8 частини першої статті 106 Конституції України".

"Президент України розпочав виконання своїх повноважень з порушення Конституції України. Як свідчить досвід, відсутність належної та своєчасної реакції політикуму та Конституційного Суду України на антиконституційні дії Президента будуть заохочувати його до подальших порушень конституційного правопорядку", - йдеться у зверненні юристів.

Автори звернення закликають суддів Конституційного Суду України якнайшвидше розглянути конституційне подання щодо указу про розпуск ВР, спираючись на наведені факти та правові аргументи.

Серед підписантів відкритого звернення - колишні судді Конституційного Суду Віктор Шишкін і Микола Козюбра; професор Києво-Могилянської академії та відомий дипломат Володимир Василенко.

Нагадаємо, у Верховний Суд було подано три позовні заяви, якими оскаржується відповідний указ президента. Однак Верховний Суд відмовився розглядати законність указу Зеленського про розпуск Ради. Перевірка конституційності всіх правових актів Ради і президента належить до повноважень Конституційного Суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram