ГоловнаПолітика

Порошенко розраховує, що законопроект про скасування недоторканності ухвалять навесні

Утім президентський варіант закону набуде чинності лише з 2020 року.

Порошенко розраховує, що законопроект про скасування недоторканності ухвалять навесні
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко попросив Конституційний Суд якомога швидше розглянути законопроекти про скасування депутатської недоторканності, щоб Верховна Рада вже на цій сесії могла проголосувати за документ у першому читанні, а на наступній сесії - в цілому.

"Від імені переважної більшості українців, від імені українського народу прошу Конституційний Суд якомога швидше розглянути це питання, розблокувати процес змін до Конституції щодо депутатської недоторканності, повернути його [законопроект] у парламент і дати можливість уже на цій сесії проголосувати в першому читанні", - наводяться слова Порошенка на сайті президента.

"Також сподіваюся, що вже на наступній сесії, навесні, Верховна Рада не втратить сміливості і дасть триста голосів за остаточне і безповоротне рішення про скасування депутатської недоторканності", - додав він.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада направила два законопроекти про скасування депутатської недоторканності в Конституційний суд. Перший із них було внесено 158 депутатами влітку і передбачає негайне скасування імунітету, другий вніс президент 17 жовтня, він передбачає, що депутати позбудуться недоторканності з 1 січня 2020 року.

Згідно з процедурою внесення змін до Конституції, спочатку КС повинен схвалити відповідний законопроект, потім Рада повинна проголосувати документ у першому читанні щонайменше 226 голосами, а друге читання має відбутися на наступній сесії, при цьому за документ повинні віддати свої голоси мінімум 300 депутатів.

Поточна сесія ВР завершиться в січні, наступна почнеться в лютому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram