ГоловнаПолітика

Порошенко вніс законопроект про депутатську недоторканність (оновлено)

Зняття імунітету з нардепів - одна з вимог мітингу біля Ради.

Порошенко вніс законопроект про депутатську недоторканність (оновлено)
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко вніс у Верховну Раду законопроект про внесення змін у Конституцію в частині депутатської недоторканності.

Проект закону №7203 зареєстрували в парламенті у вівторок.

Відповідно до ст. 80 Конституції, депутатам Ради гарантується депутатська недоторканність: вони не несуть юридичної відповідальності за результати голосування чи висловлювання в парламенті та його органах (крім відповідальності за образу чи наклеп), а також не можуть бути без згоди парламенту притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Порошенко пропонує викласти цю статтю в такій редакції: "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування чи висловлювання в парламенті та його органах, окрім відповідальності за образу чи наклеп".

Президент пропонує, щоб відповідний закон - у разі ухвалення - набув чинності з 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, одна з вимог мітингу біля Ради, який почався у вівторок, - обмеження депутатської недоторканності.

У Раді вже є президентський законопроект (№1776) про скасування депутатської недоторканності, він також передбачає обмеження недоторканності суддів.

Але цей законопроект не можна винести на розгляд, оскільки виникла юридична колізія - питання про недоторканність суддів було вирішено під час судової реформи. Відповідно, виникла потреба в новому законопроекті про зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram