ГоловнаПолітика

Конституційний Cуд дозволив зняти недоторканність із депутатів

Імунітет із парламентаріїв можуть зняти вже восени

Конституційний Cуд дозволив зняти недоторканність із депутатів
Фото: EPA/UPG

Конституційний Суд визнав конституційним законопроект, який передбачає скасування депутатської недоторканності й обмеження суддівської недоторканності.

Таке рішення оголосив у п'ятницю голова КС Юрій Баулін.

Судді вирішили, що позбавлення депутатів недоторканності не обмежує прав і свобод людини, закріплених у Конституції.

Також КС визначив, що Конституції відповідає передача від парламенту до Вищої ради юстиції повноважень про схвалення затримання й арешт суддів. При цьому Конституційний Суд вважає, що притягнення судді до відповідальності за порушення присяги є спірною нормою, яка не відповідає міжнародному законодавству.

Нагадаємо, 5 лютого Верховна Рада підтримала 365 голосами законопроект №1776.

Документ скасовує недоторканність народних депутатів. При цьому в Конституції буде залишено норму про те, що нардепи не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, окрім відповідальності за образу чи наклеп.

Щодо суддів, то їм залишать функціональний імунітет - імунітет від обвинувачення за дії, вчинені в процесі виконання суддівських функцій, крім випадків ухвалення завідома неправочинного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення. Згоду на арешт суддів даватиме Вища рада юстиції, а не Верховна Рада, як зараз.

Порядок внесення змін до Конституції передбачає голосування на двох сесіях. У першому читанні законопроект повинна схвалити проста більшість (226 народних депутатів), а на наступній сесії його слід прийняти щонайменше 300 голосами. Поточна сесія парламенту завершиться в липні, наступна почнеться у вересні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram