ГоловнаПолітика

Рада проголосувала за скасування недоторканності

Законопроект ще має пройти аналіз КС і друге читання в парламенті

Рада проголосувала за скасування недоторканності
Фото: Макс Левин

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про внесення змін до Конституції в частині зняття недоторканності з народних депутатів і обмеження недоторканності суддів.

За законопроект №1776 проголосували 365 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Документом скасовують недоторканність народних депутатів. При цьому в Конституції залишать норму про те, що нардепи не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, окрім відповідальності за образу чи наклеп.

Щодо суддів, то їм залишать функціональний імунітет - імунітет від обвинувачення за дії, вчинені в процесі виконання суддівських функцій, крім випадків ухвалення свідомо неправочинного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення. Згоду на арешт суддів даватиме Вища рада юстиції, а не Верховна Рада, як зараз.

Нагадаємо, порядок внесення змін до Конституції передбачає голосування на двох сесіях. У першому читанні законопроект має схвалити проста більшість (226 народних депутатів), після цього - Конституційний Суд, а на наступній сесії - не менш ніж 300 депутатів. Поточна сесія парламенту завершиться в липні, наступна розпочнеться у вересні.

Зобов'язання скасувати недоторканність нардепів і обмежити недоторканність суддів міститься в коаліційній угоді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram